Uitnodiging themabijeenkomst: Circulair Huishouden in Deventer

Uitnodiging themabijeenkomst: Circulair Huishouden in deventer

Circulaire economie is de nieuwe duurzaamheid: meer scheiden en producten vaker repareren of delen met de buren. Wat betekent dat voor jouw huishouden? Hoe doe je dat samen met je buren of stadsgenoten en hoe bereik je producenten en winkelketens om hun aanbod te veranderen? Wil je inspiratie opdoen, meepraten en ideeën uitwisselen over dit thema, kom dan op dinsdagavond 24 september naar de Themabijeenkomst Circulair Huishouden in Deventer. Wil je jouw initiatief of idee presenteren? Geef het dan aan bij je aanmelding.

Van de overheid verwachten we klimaatafspraken, van bedrijven vragen we om duurzamer te produceren en op ons dak leggen we zonnepanelen. Maar een duurzame wereld vraagt om meer. Niet alleen bij bedrijven en overheden, maar ook in ons dagelijks huishouden. De 40 kilo voedsel die we per persoon per jaar weggooien, de oranje container die we elke maand aan de weg zetten en de kleding waarop we zijn uitgekeken, vragen om een nieuwe benadering. Hoe maken we van ons huishouden een duurzaam huishouden? En hoe nemen we onze buren daarin mee?

De nieuwste oplossing heet ‘circulaire economie’. In een circulaire economie bestaat geen afval. In een circulaire economie bestaan wel grondstoffen: gebruikte materialen die opnieuw de productieketen ingaan of die worden opgenomen door de natuur. Voedselrestanten worden compost, plastic verpakkingen wandtegels en de vezels van gebruikte kleding zijn de grondstof voor je nieuwe broek.
Maar heb je dan een afvalsorteercentrum nodig in je keukenkast? Maken we een centrale composthoop in elke wijk? Op welke manieren geef je gebruikte kleding door? Verwachten we iets van producenten en winkelketens en wat kunnen we leren van andere lokale initiatieven?
Want, die initiatieven zijn er: de Techniekfabriek in Deventer maakt van gebruikt plastic wandtegels; het bewonersinitiatief de Goede Buren in Olst heeft een winkel voor lokale en circulaire producten en biedt ruimte aan een repair- en soepcafé en in Twente is de Deelcontainer geïntroduceerd.

Wat werkt inmiddels goed en wat nog niet? Zijn er nieuwe ideeën waar kunnen we van leren en hoe krijg je mensen betrokken? Over deze vragen gaat de themabijeenkomst Circulair HuishoudenWil je inspiratie opdoen, meepraten en ideeën uitwisselen? Meld je nu aan.

Er is nog ruimte voor het presenteren van nieuwe ideeën voor circulair huishouden, of voor het delen van succesvolle ervaringen en buurtinitiatieven. Geef dit aan in het vakje “opmerkingen” en we nemen spoedig contact met je op.

Praktische informatie
Datum: dinsdag 24 september
Tijd: 19.45 – 22.00 uur
Locatie: Techniekfabriek, Deventer
Klik hier om je aan te melden

Voorlopig programma
19.45 Binnenkomst met koffie en thee
20.00 Rondleiding Techniekfabriek
20.30 Het Twents deelcontainerinitiatief – Maarten van Dongen, Natuur en Milieu Overijssel
20.40 Lokaal en circulair onder één dak – Martha Beeker, Goede Buren, Olst
20.50 Ruimte voor presentatie andere initiatieven
21.20 Borrel, uitwisseling en gesprek
22.00 Einde

Ondernemers uit Oost Nederland zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze bijeenkomst of hun aanbod voor een circulair huishouden toe te komen presenteren.

Voor meer informatie: https://www.natuurenmilieuoverijssel.nl/nieuws/uitnodiging-themabijeenkomst-circulair-huishouden/