De Friese Voetafdruk: ‘Wij willen minder voetbalvelden!’

De Friese Voetafdruk: ‘Wij willen minder voetbalvelden!’

Met humor de beweging naar een duurzamere levensstijl stimuleren. Met die insteek lanceerde de Friese Milieu Federatie in juni 2020 de campagne ‘De Friese Voetafdruk’.

Zij-aan-zij met de jeugdspelers van de Grouster Amateur Voetbal Club, voormalig topvoetbaltrainer/coach Foppe de Haan en profvoetballers van SC Cambuur en SC Heerenveen luidde de oproep ‘Wij willen minder voetbalvelden’. Zo vroegen zij aandacht voor een belangrijk onderwerp: de te grote ecologische voetafdruk. Iedereen heeft een stukje aarde nodig om van te leven. Beschikbaar is 1,6 hectare, we gebruiken echter bijna 5 hectare. Omgerekend staat dat voor 8 circa voetbalvelden.

De campagne sluit goed aan bij de provinciale ambities om te komen tot een circulaire economie. Via een voetafdruktest wordt inzicht gegeven in de eigen of groepsvoetafdruk op wonen, voedsel, transport, vakantie, energie, afval en goederen. Deelnemers krijgen handige persoonlijke en algemene tips voor het verkleinen ervan. Iedereen kan meedoen, als individu en als groep.

Ga voor de voetafdruktest en meer informatie naar: www.friesevoetafdruk.nl