Wat is een circulaire samenleving

Een circulaire samenleving

Om de grenzen van de aarde te respecteren zullen we toe moeten werken naar een circulaire samenleving. Een samenleving waarin we samen minder spullen en grondstoffen gebruiken. Waarin we een product en de grondstoffen die erin zitten na gebruik niet afdanken. Waarin we op zoek gaan naar manieren om kringlopen te sluiten en ketens korter te maken. Kortom; een samenleving waarin we minder nodig hebben en producten langer kunnen gebruiken, hergebruiken en repareren..

 • Hoe ziet dat er uit?
  Een circulaire wereld ziet er anders uit dan we gewend zijn, want in die wereld produceren en gebruiken we niet meer dan de natuur aankan. Daarvoor moeten we ons gebruik verminderen en beter zorgen voor de spullen die we hebben. We delen, we repareren en hebben de meeste spullen voor een zo lang mogelijke levensduur. Daarnaast zijn producten volgens het zogenaamde LEGO principe ontworpen: iedereen weet precies wat er in een product zit en kan zo van iets dat niet meer nodig is weer nieuwe dingen maken. 

  De dingen die je nog wel nodig hebt zijn niet meer noodzakelijk ‘van jou’, maar vrij om te gebruiken en daarna weer door of terug te geven. Leveranciers blijven verantwoordelijk voor hun producten. We geven de natuur de ruimte die ze nodig heeft om te herstellen en floreren.

 

Wij vinden dat ‘circulair’ verder moet gaan dan alleen producenten die materialen hergebruiken en overheden die circulair inkopen. Als jij er ook zo over denkt, helpen we je graag verder op een manier die bij jou past.

Waar staan we nu?

Nederland kent anno 2023 helaas nog steeds een wegwerpmaatschappij, zoals ook hier te lezen valt. Industrieën winnen eindige grondstoffen uit de natuur en verslepen die naar producenten, die de grondstoffen verwerken tot spullen en vervolgens verkopen aan de gebruiker. Nederland doet het goed als het gaat om recycling. Daarin horen we zelfs tot de Europese top. Maar dat alleen is niet genoeg. Lang niet genoeg wat ons betreft...

De volgende stap

Als Natuur en Milieufederaties willen we inzicht geven in de verschillende manieren waarop we samen kunnen bijdragen. We vinden het daarbij belangrijk dat iedereen mee moet kunnen doen. De onderstaande vier categorieën van Milieu Centraal en ZooitjeGeregeld staan op volgorde van impact en helpen je, of je nou producent of gebruiker bent, om toekomstbestendige keuzes te maken die passen bij jouw (thuis)situatie. Vier keer impact:

 • Minder kopen
  De eerste stap is misschien wel het meest effectief: ‘gewoon’ minder kopen. Wie minder koopt, verbruikt minder grondstoffen én produceert minder afval. Maar bepaalde spullen heb je toch nodig…  en bovendien moeten we dan als samenleving zorgen dat er ook goede alternatieven zijn. Soms zijn die er nog niet (voldoende), maar gelukkig ook al vaak wel. Spullen die je niet zo vaak gebruikt kun je vaak wel van iemand lenen, of ergens huren bijvoorbeeld! En die bedrijfsauto kan misschien buiten kantooruren wel gedeeld worden door bewoners uit de buurt? Lees hier onze tips en tricks om met je gezin of je buurt in actie te komen. Als ondernemer bijdragen aan een wereld met minder spullen? Dat kan op verschillende manieren!

 • Slimmer kiezen
  Niet alles kun je huren, delen of hergebruiken. Sommige producten zul je toch echt moeten aanschaffen. Maar daarin heb je wel de keuze. Kies er bijvoorbeeld voor om eerst eens te kijken of je dat wat je nodig hebt ook tweedehands, zo lokaal mogelijk of bijvoorbeeld op de markt kunt scoren. Of verdiep je een keer in de productieprincipes van bepaalde bedrijven: steeds meer producenten maken bijvoorbeeld gebruik van duurzame materialen die langer meegaan, of bieden bijvoorbeeld een reparatieservice aan! Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet. Tip: Producenten die levenslange garantie bieden op hun producten doen dit vaak omdat ze weten dat hun producten kwalitatief goed zijn en (levens)lang meegaan.

 • Beter weggooien
  Ook als je bovenstaande principes al in je levensstijl of bedrijfsvoering hebt doorgevoerd, ontkom je er niet aan dat je af en toe iets niet meer nodig hebt. Maar hoe je met deze spullen omgaat, maakt indirect best veel uit. Belandt het direct in een verbrandingsoven? Of kunnen de grondstoffen erin nog hergebruikt worden? Je afval scheiden (glas in de glasbak, dozen bij het oud papier) is bijvoorbeeld een mooie eerste stap. In veel gevallen kan het nog veel beter: je kan iemand anders blij mee maken. Maar beperk jezelf vooral niet tot deze hokjes. Wist je bijvoorbeeld dat je met schillen, klokhuizen en koffiedik ook hele vruchtbare compost voor in je tuin kunt maken? Door gebruik te maken van een wormenhotel? Of dat je van verzamelde doppen weer nieuwe producten kan laten maken? Lees hier meer…