Is een circulair product duurder dan anders?

Is een circulair product duurder dan anders?

Nee, dat is wat ons betreft een mythe. Een perfect circulair product heb je eigenlijk in bruikleen van de leverancier. Je betaalt dan per keer dat je het product gebruikt, per periode, of een percentage van je omzet. Voor veel mensen kan dat zelfs goedkoper zijn dan nu – en de drempel die je normaal hebt om iets groots en duurs aan te schaffen wordt een stuk lager.

Ook het maken van een circulair product is in principe goedkoper. Het hele idee is immers om minder grondstoffen te gebruiken en grondstoffen kosten geld. Op dit moment is het voor veel fabrikanten nog best een investering om hun processen te veranderen en nieuwe producten te ontwerpen. Maar dat gaat veranderen. Zodra jij iets niet meer nodig hebt en terugbrengt naar de fabrikant – kan een goed ontworpen product weer gedeeltelijk, of zelfs helemaal, als basis dienen voor een nieuw product. Die onderdelen hoeven dus niet meer gemaakt of ingekocht te worden.

We geven direct toe: er zullen situaties zijn waar het anders is. Circulariteit gaat immers uit van de beschikbaarheid van grondstoffen binnen bepaalde lokale, regionale, landelijke of wereldwijde grenzen. Er komt dus altijd een stukje maatwerk bij kijken. Zeker bij producten waarbij het minder makkelijk is om onderdelen of grondstoffen na een gebruiksperiode weer hoogwaardig her te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan kleding. Het basisidee blijft wel hetzelfde en dat hoeft zeker niet duurder te zijn!

Benieuwd welke circulaire producten er nu al op de markt zijn?