Zoeken
7 tips voor de Week van de circulaire economie
3 februari 2022
Van 7 t/m 13 februari is de Week van de Circulaire Economie. De wat? Circulaire economie is het tegenovergestelde van de wegwerpeconomie. Het systeem van één of twee keer gebruiken en dan de verbrandingsoven in gooien. Dat kan veel slimmer! Circulair produceren betekent produceren met oog voor de waarde van materialen: afval bestaat niet en grondstoffen worden hergebruikt.
In de week van de circulaire economie laten ondernemers hun circulaire innovaties zien. Ze hebben oog voor elke fase van hun product: van inkoop tot gebruik tot de einde-levensduurfase. En daar komen gave ideeën, producten en samenwerkingen uit. Laat je inspireren tijdens één van deze gave activiteiten, en denk mee over hoe we Nederland circulair kunnen inrichten.
In dit artikel vind je onze selectie met 7 tips in de week van de circulaire economie. Druk op de knop hieronder voor een overzicht van alle activiteiten.
7 februari 15.00 – 16.30:
Kick Off: vernieuwend ondernemen
De kick-off van de Week van de Circulaire Economie is een mini-conferentie waarin zowel lokale ondernemers en bestuurders als landelijke sprekers je inspireren om ook met de circulaire economie aan de slag te gaan. Thema van de conferentie is ‘vernieuwend ondernemen‘. Keynote speaker is Emma van der Leest: biodesigner en oprichter van het BlueCity Lab in Rotterdam. Ze laat ons zien dat een circulaire economie vraagt om een nieuwe manier van denken, ontwerpen, produceren en samenwerken.
7 februari 12.00-13.00:
Webinar Innovatie samenwerking organiseren
Veel circulaire ideeën komen pas echt tot leven als ondernemers elkaar opzoeken om de krachten te bundelen. Dit levert veel voordelen op, zoals meer innovatiekracht, een hechte vertrouwensband en gedeelde investeringen van tijd en kennis in toekomstbestendigheid. De sprekers delen goede voorbeelden vanuit hun eigen ervaring en er is ook ruimte om de mogelijkheden voor jouw bedrijf te bespreken.
Sprekers: Rudmer Heij (Innovatieadviseur CE – Kennispoort Regio Zwolle), Maarten van Dongen (Projectleider CE – Natuur en Milieu Overijssel) & Frank Houweling (Houweling Group)
9 februari 13.00 – 17.00:
Circulair binthout – Open dag
Ga eens op bezoek bij Binthout, partner van WaardeRing. Zij redden hout van de versnipperaar en toveren dit om tot de mooiste designproducten. Binthout is een sociale onderneming met veel werknemers met afstand tot de arbeidsmarkt. Een bijzonder bedrijf met sterke circulaire en sociale drijfveren. De open dag bestaat uit een rondleiding, een rondetafelgesprek over circulariteit en er is ruimte voor netwerken.
9 februari 16.00 online:
Uitreiking Overijsselse Circulaire Innovatie Top20
Twintig Overijsselse bedrijven werden geselecteerd voor de Overijsselse Innovatie Top20, maar welke gaat er met de prijs vandoor? WaardeRingpartners ByMölle, Shelduck en Binthout dingen mee naar de juryprijs en de publieksprijs. Kijk mee naar de live-uitzending en stem op jouw favoriet!
10 februari 12.00 – 14.00:
Impactlunch Circular Textiles
Hoe kunnen we de kringloop van onze kleding- en textielindustrie sluiten? Met ondernemers, bestuurders, burgers en onderwijsmensen proberen we de regionale issues boven tafel te krijgen en werken we aan een actieplan voor een meer circulaire textielkringloop. Roosmarie Ruigrok (Clean & Unique / REFLOW) zal een inspirerende lezing geven en uiteraard valt er ook genoeg te bespreken met je tafelgenoten.
11 februari 13.00 – 16.00:
Kom biologische en circulaire koffie proeven bij Anders Koffie
WaardeRing partner Anders Koffie neemt verantwoordelijkheid voor het koffie-afval en haalt deze weer op. Hier maken ze weer nieuwe producten van, zoals boodschappentassen, oesterzwam kweeksets en rugtassen. Tjerk Kooistra (oprichter) drinkt graag een kopje koffie met lokale impactmakers – zowel bedrijven en bewoners zijn welkom!
12 en 13 februari:
Inspiratieroute Circulair Zwolle
De Inspiratieroute leid je langs duurzame circulaire projecten in de stad Zwolle, om jou te inspireren en te motiveren en zelf meer circulair te gaan leven en werken. Het een combinatie van live en digitaal; met je oortjes in wandel je op 12 of 13 februari uur op je eigen tijd langs circulaire projecten in de stad. Op de route zie je initiatiefnemers met hun circulaire projecten en circulaire kunst. Je ontdekt gaandeweg hoeveel er eigenlijk al wordt ondernomen in Zwolle op het gebied van de circulaire economie, en je ervaart dat je zelf het verschil kunt gaan maken door circulair te gaan denken, leven en werken.
Tags: