Amersfoort krijg eigen retourboulevard

2 juli 2019

Amersfoort krijg eigen retourboulevard

Op 5 oktober is de nationale kringloopdag. Een mooie gelegenheid om eens van ons te laten horen met leuk nieuws uit de regio. Amersfoort ontwikkelt namelijk een Retourboulevard. We leggen in dit artikel uit wat dat is en hoe dit project tot stand is gekomen.

Het ministerie van infrastructuur en Waterstaat schreef in juni een prijsvraag uit voor het ontwikkelen van circulaire ambachtscentra in Nederland. Hiermee wordt een fysieke locatie in de stad bedoeld, waar verschillende circulaire activiteiten worden gecombineerd. Denk daarbij aan de milieustraat, de kringloopwinkel, repair cafés, andere reparatiebedrijven. Waarom moeten al deze initiatieven dan op één plek zitten? Omdat mensen die een zolder opruimen een hoop zaken tegenkomen, en als ze dat nu circulair willen verwerken, moeten ze de hele stad door.

In Amersfoort werd al langer gewerkt aan een vergelijkbaar plan: de retourboulevard. Een ‘retourboulevard’ is een aantrekkelijke plek waar bedrijven bij elkaar komen die producten kunnen repareren, verbeteren en tweedehands verkopen. Op die manier krijgen producten een langere levensduur en wordt het aantrekkelijker voor consumenten om circulair te winkelen.

Logischerwijs werd in Amersfoort dus besloten om mee te doen aan de prijsvraag. Op 14 juni kwam Amersfoort als een van de tien winnaars uit de bus. De komende jaren mag er dus worden gewerkt aan een circulair ambachtscentrum in Amersfoort. De prijs bestaat uit financiële ondersteuning voor de ontwikkeling van het ambachtscentrum. Daarnaast ontstaat er een interessant landelijk netwerk van alle winnaars en de overige partijen die meewerken aan het project.

De jury schreef over het ingediende voorstel van Amersfoort: ‘In dit plan wordt een gebiedsontwikkeling besproken door middel van een scenarioroute. Hierbij worden interessante partijen betrokken. Er is een duidelijk plan van aanpak, waardoor het ook goed op andere gemeenten betrokken kan worden.’

Terug naar de pagina 'Actueel'?