Data Science voor non-profits

2 november 2020

Data Science voor non-profits

Data science? Dat is toch alleen voor de grote multinationals? Facebookalgoritmes voor je newsfeed, bol.com die je producten aanleveren, en machines die kunnen schaken en professionele gamers kunnen verslaan. Dat staat misschien ver van ons af, maar je kunt deze technologie ook gebruiken om de wereld te verbeteren! Correlaid biedt data scientists aan om voor jouw organisatie of project de data te analyseren.

Stichting Correlaid Nederland gelooft dat data science gedemocratiseerd moet worden. Niet alleen de Googles, Amazon’s en Netflixen van de wereld moeten toegang hebben tot data science, maar vooral ook de maatschappelijke organisaties moeten daar ook gebruik van kunnen maken.


(Links naar rechts: Fabian Dablander, Andrew Sutjahjo, Yiran Guo van Stichting Correlaid Nederland)

Daar helpt Correlaid bij: ze helpt bij het inkaderen van hoe en waar data science het beste ingezet kan worden bij een organisatie, en doet samen met >100 data science vrijwilligers aan pro-bono werk om dat ook te implementeren.

Wanneer kan ik meedoen?

Dit aanbod geldt voor alle maatschappelijke organisaties die net als Correlaid werken aan een betere wereld. Het liefst beschik je over datasets die te maken hebben met je werk, maar er is genoeg publiekelijk beschikbare data die kan helpen. Correlaid helpt je dan om uit te zoeken wat jij met de data kan, en stippelen een project met je uit, waar hun analisten dan mee aan de slag gaan.

Correlaid helpt onder andere Veilig Verkeer Nederland. Zij bieden een opfriscursus aan over de verkeersregels. Correlaid analyseert de resultaten hiervan en maakt een gepersonaliseerde cursus voor nieuwe participanten. Een ander voorbeeld is dat ze voor Dance4Life data van een seksuele voorlichting interventie op scholen in Indonesië analyseren, zodat ze weten hoe goed hun interventie werkt.

Uitdaging

De grootste uitdaging is het inkaderen: Vaak zie je dat mensen óf te groots denken, óf helemaal niet weten wat ze met de data kunnen. Hoewel Correlaid ook ingewikkeldere projecten doet (zoals Advanced Analytics en Machine Learning), hoeft het niet zo groots en complex te zijn om waarde te leveren. Ook kleine projecten pakken hun experts graag op.

Wil je meer weten over hoe data science bij jouw non-profit ingezet kan worden? Wil je pro-bono samen een implementatietraject ingaan? Of wil je meedoen aan de Data Dialogue op 1 December voor milieu non-profits, waarbij ze versneld en crowdsourced een project inkaderen? Stuur ze dan een mailtje op netherlands@correlaid.org