Zoeken
Een circulair huishouden net zo gewoon als de kringloopwinkel
25 september 2019
Een circulair huishouden net zo gewoon als de kringloopwinkel
Circulaire economie is het nieuwe duurzaam. We moeten het doen. Maar hoe? En wat is het precies? Door er over te praten, door bevlogen circulaire mensen als voorbeeld te stellen, door het kleinschalig en lokaal aan te pakken, en door de overheid te vragen een beetje te helpen in de regelgeving. Dat vonden de bezoekers van de thema-avond over een circulair huishouden van Natuur en Milieu Overijssel. De bijeenkomst was mede mogelijk gemaakt door CIRCLES, platform voor circulaire economie in Oost Nederland.
Bij NMO is ‘circulaire economie’ een speerpunt. Maarten van Dongen is daar de projectleider van. Hij had gisteren daarom vier sprekers uitgenodigd hun duurzame manier van leven toe te lichten aan een zaal vol geïnteresseerden in het onderkomen van de Techniekfabriek van Cambio, dat zelf ook circulair is tot in haar vezels. Er worden tassen gemaakt van wat een Deventer zeilenmaker eerder als afval zag en koffiedik van de Deventer Ziekenhuizen wordt gebruikt als voedingsbodem voor de oesterzwam. Van die oesterzwam worden veganistische bitterballen gemaakt. Van het koffiedik bloempotten. Hoe circulair wil je het hebben.
Circulaire voorbeelden in de regio
Goede Buren uit Olst, Werkplaats 31@ uit Diepenveen, ‘t Natuurlijk Huus uit Raalte en de Twentse deelcontainer presenteerden hun manier van een circulair huishouden.
– Goede Buren doet in tweedehands kleding en speelgoed, organiseert een soepcafé van eten dat overblijft in de supermarkt, repareert spullen die je anders geneigd bent weg te gooien en biedt de mogelijkheid verpakkingloos boodschappen te doen.
– Werkplaats31@ is een klussenbedrijf dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt onder meer klussen oppakt voor het Diepenveense verenigingsleven en gebruikte materialen toepast.
– De bewoners van ’t Natuurlijk Huus proberen alles in hun leven zo circulair mogelijk te maken, van het bouwen van het huis tot een voedselbos waar het eigen eten vandaan komt. En dat wordt uitgedragen tijdens excursies, cursussen en in de B&B.
– In de deelcontainer van Twente Milieu kan iedereen in de wijk spullen leggen die hij niet meer nodig heeft en die iemand anders er weer uit kan halen. Inmiddels zijn er meer wijken die dat ook willen dan dat er containers zijn.
Vier bevlogen voorbeelden, gepresenteerd in een bevlogen omgeving. Maar bereik je daarmee de massa? Niet zomaar, bleek uit de slotdiscussie onder leiding van NMO-directeur Matthijs Nijboer. “Je moet er nogal wat voor doen, om zoveel mensen te bereiken als dat er in Lierderholthuis wonen”, klonk het wat wanhopig uit de zaal. Anderen zagen kansen, “als die verhalen maar verteld worden” en “de kracht zit in het lokale: wat werkt in Olst, werkt misschien niet in Raalte of Diepenveen”.
Een beetje hulp van de overheid lijkt ook wel op zijn plaats. Dat je goede tweedehands deuren niet mag gebruiken omdat de nieuwe deuren iets hoger moeten zijn, daar moeten we van af. En je zou kunnen organiseren dat je met spullen eerst langs de kringloop moet, voordat je er mee naar de stort gaat.
Slotconclusie was dat er lokaal al heel veel inspirerende voorbeelden zijn en dat kleinschaligheid helpt om het idee van een circulaire huishouden tastbaar te maken in het dagelijks leven van steeds meer mensen. Het is de kringloopwinkels tenslotte ook gelukt in brede kring populair te worden.