Green Friday: Kiezen voor duurzaamheid boven koopdrift

22 november 2023

Green Friday: Kiezen voor duurzaamheid boven koopdrift

Dit jaar viert het Servicepunt Circulair Green Friday – een dag waarop we de hectiek van Black Friday inruilen voor duurzaamheid en bewustwording. Terwijl Black Friday ons lokt met kortingen en deals, daagt Green Friday ons uit om even stil te staan bij de echte kosten van onze koopwoede.

Elk jaar, op de vrijdag na Thanksgiving, vindt Black Friday plaats, een dag die bekend staat om enorme kortingen en massale koopgekte. Black Friday markeert traditioneel het begin van het kerstinkoopseizoen. Tegenover deze dag van extreme consumptie, staat Green Friday – een initiatief van Trees for All gewijd aan duurzaamheid en bewustwording, waarbij de nadruk ligt op het verminderen van onze ecologische voetafdruk.

De verbijsterende impact van Black Friday

Een onthutsend voorbeeld van de impact van Black Friday komt uit het Verenigd Koninkrijk. Leveringen van Black Friday-verkopen werden geschat op meer dan 429.000 metrische tonnen aan broeikasgasemissies, gelijk aan de uitstoot van 435 retourvluchten van Londen naar New York. Dit benadrukt de enorme milieu-impact van overconsumptie tijdens deze periode.

Van consumeren naar consuminderen

Het is hoog tijd voor een koerswijziging. Consuminderen is meer dan alleen minder kopen. Het is een filosofie die ons uitdaagt om na te denken over onze werkelijke behoeften en wensen. Het gaat om het maken van bewuste keuzes om niet mee te gaan in de constante druk van meer en nieuw consumeren. Door te consuminderen kiezen we ervoor om te waarderen wat we al hebben, te repareren wat kapot is, en alleen nieuwe items aan te schaffen als dat echt nodig is. Deze aanpak helpt niet alleen onze ecologische voetafdruk te verkleinen, maar bevordert ook een meer tevreden en overwogen levensstijl.

Kleine stappen, grote impact

Diverse bedrijven en organisaties omarmen het idee van Green Friday door creatieve en duurzame alternatieven aan te bieden. Zoals bij Kringloop Zeist, waar Green Friday wordt gevierd met een focus op hergebruik. Elke kilo tweedehands is een kilo CO2 bespaard. En ze doneren nog eens de helft van de dagomzet aan lokale voedselbanken. Of neem Dille & Kamille, die hun winkels sluiten op Green Friday om mee te helpen met de aanplant van voedselbossen. Deze initiatieven bewijzen dat kleine acties samen een golf van verandering kunnen veroorzaken.

De rol van het Servicepunt Circulair

Wij bij het Servicepunt Circulair zijn een platform voor inspiratie en kennis over hoe we samen kunnen werken aan een circulaire samenleving. Op Green Friday moedigen we iedereen aan om even stil te staan bij de impact van onze consumptie. Voor degenen die toch iets nodig hebben, wijzen we naar producten die duurzaam en ethisch verantwoord zijn. Zo steunen we niet alleen circulaire ondernemers in Nederland, maar dragen we ook bij aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk.

Tags: