Help jij mee voedselverspilling tegen te gaan? Steun Koprol!

Help jij mee voedselverspilling tegen te gaan? Steun Koprol!

Het doel van Koprol in Utrecht? Simpel, al snoepend zoveel mogelijk afgekeurd fruit redden! Heel veel fruit wordt verspild omdat het door kleine imperfecties niet voldoet aan de strenge eisen van ons voedselsysteem. Koprol tovert dit fruit om tot een lang houdbare, maar vooral lekkere snack: zogenaamde Rollies. Zo rollen zij de voedselketen op z’n kop. Rol je met hen mee?
Wil jij Koprol helpen zich nog verder uit te rollen? Dat kan door hen te steunen via hun crowdfundingsactie! Die vind je via onderstaande button.

 

Over Koprol

“Wij zijn vier jonge Utrechters met een plan tegen fruitverspilling. In onze studietijd gingen wij wel eens ‘dumpsterdiven’. Met eigen ogen zagen we hoeveel fruit er dagelijks wordt afgeschreven. Bij de groenteboer om de hoek, maar ook bij telers, groothandels en supermarkten. Fruit waar meestal niks aan mankeert. Aan de ene kant waren we heel blij met al dit heerlijke gratis eten, aan de andere kant schrokken we van de enorme hoeveelheden voedsel die onnodig worden weggegooid. Tijd om hier wat aan te doen! In maart 2021 zijn wij Koprol in Utrecht gestart. Al experimenterend kwamen we er achter dat we van al dit fruit een heerlijke, lang houdbare snack konden maken. Al snackend fruit redden? Let’s Roll!”

Het probleem

In Nederland is al het fruit altijd en overal te koop. De keuze in de supermarkt is reuze, en de ene vrucht nog mooier dan de andere. Het is super fijn dat we ook midden in de winter vijgen, bananen en aardbeien kunnen eten, maar dit heeft wel een keerzijde. Lang niet al het fruit dat geïmporteerd of geproduceerd wordt, wordt verkocht en opgegeten. In elke schakel van onze voedselketen gaat er helaas veel voedsel verloren.

Bessen met een barstje worden niet meer verkocht, een hele partij vijgen wordt afgekeurd terwijl slechts een fractie niet meer goed is, en er zijn boomgaarden waarvan niks wordt geplukt omdat en klein deel van de peren een plekje heeft. In het voedselsysteem moet alles grootschalig, waardoor weggooien te vaak de goedkoopste optie is.

De impact

Hier maakt Koprol het verschil. Zij kunnen namelijk nog wél iets met dit fruit. Ze halen de gebarsten bessen, afgekeurde vijgen en peren met een plekje op. Na grondige controle koken, blenden en drogen ze dit fruit om tot een zoete snack: Rollies. Een Rollie is een snack gemaakt van 100% fruit. Het drogen van fruit levert niet alleen een lekker tussendoortje op, maar zorgt er ook voor dat de houdbaarheid van het fruit en heel stuk wordt verlengd.