Zoeken
Het verhaal achter Nic&Mic
9 november 2021
Het verhaal achter Nic&Mic
Het Brabantse bedrijfje Nic&Mic spreekt liever van upcycling dan van recycling. Ze bieden vrolijke, circulaire kwaliteitsproducten aan met een goed verhaal. Hieronder leggen zij uit wat hen drijft, waarom zij spreken over Upcycling en wat daarbij komt kijken.
“Dankzij Nic&Mic hebben inmiddels al meer dan 100 mensen in Afrika een vaste baan,” vertelt Nicholas één van de initiatiefnemers. Nicholas: “Daarnaast maken we mensen in Nederland en diverse Europese landen blij met waardevolle producten, gemaakt door ambachtslieden van waardeloze maar geupcyclede materialen.
Waar ik veel plezier uit haal is om de mooie verhalen te vertellen achter de merken die we vertegenwoordigen. Ik vind het mooi als mensen daardoor na gaan denken over hun consumptiegedrag en dat misschien zelfs wel aanpassen.”
Recyclen & Upcyclen – wat is het verschil?
Bij recyclen wordt een product vaak gedowncycled. Zo wordt bijvoorbeeld een plastic flesje een parkbankje. Andersom kan een parkbankje geen mooie bril meer worden. Upcyclen is een vorm van recycling waarbij het product in kwaliteit en waarde wint.
Van slipper en aardappelschil tot circulair product
Nic&Mic werkt samen met ondernemers Ashanti Design en Ocean Sole. In samenwerking met Ocean Sole wordt circulaire kunst gemaakt. Hun kleurrijke beelden worden gemaakt van afgedankte teenslippers die vaak sterk vervuild zijn. Dat is pas upcyclen! Slippers bestaan vaak uit plastic en rubber, typische materialen met een ‘end of life’ ontwerp. Ze kunnen vooralsnog niet hergebruikt worden, maar door er kunst van te maken krijgen deze afgedankte slippers meerwaarde voor de materialen en voor de makers.
De stoffen van Ashanti Design zijn ook een goed voorbeeld van upcycling. Zij maken zitzakken van stof-restanten uit kledingfabrieken die anders worden weggegooid. Bovendien biedt Nic&Mic twee soorten circulaire vulling voor de zitzakken. De ‘BioFoampearls’ vulling worden gemaakt van Nederlandse aardappelschillen, zijn Cradle2Cradle gecertificeerd en volledig biologisch afbreekbaar. Bij de productie van BioFoampearls komt 40% minder CO2 vrij dan bij de productie van reguliere zitzakvulling. Ten tweede biedt Nic&Mic een vulling gemaakt van versnipperde teenslippers: snijafval dat vrijkomt bij de productie van circulaire Ocean Sole kunst.
Nic&Mic is daarnaast druk bezig met het lanceren van nieuwe samenwerkingen met o.a. Africa Collect Textiles (ACT). ACT zamelt kleding en schoeisel in en zorgt voor hergebruik en upcycling. Een van de producten die ze maken zijn handgeweven vloerkleden met een prachtig design. Echte eyecatchers, gemaakt van afgedankte jeans. Deze zijn binnenkort verkrijgbaar via Nic&Mic als pre-order.
Hoe ziet het proces van slipper tot kunst eruit?
Wat kun je thuis doen?
“Laat je niet te makkelijk misleiden door de veelgebruikte recycling termen en probeer jezelf eens wat kritische vragen te stellen,” vertelt Nicholas. Heb ik dit product echt nodig? Zo ja, is het van dergelijke kwaliteit dat het lang meegaat? Kan het materiaal hoogwaardig hergebruikt worden als ik het niet meer gebruik (recycling)? Of kan het materiaal zo hergebruikt worden dat het zelfs in waarde toeneemt (upcycling)?
Meer informatie over de producten van Nic&Mic vind je hier: https://www.nicmic.nl/nl/