Kroonluchter van PET flessen

7 december 2020

Kroonluchter van PET flessen

Iets van 8.000 PETflesjes gaan erin, maar dan heb je ook een waanzinnige kroonluchter, bestaande uit 169 gerecyclede lichtbollen! Met het project ‘Van PET naar PRET met LED’ zorgt de Tilburger Rolph Adriaansen voor een schonere stad, een groter klimaatbewustzijn, en veel plezier.

PET-spaarders

In mei 2019 vroeg Rolph zich af of er met het waardeloze zwerfafval in de stad iets waardevols gedaan kan worden. Hij bedacht een inleversysteem waarbij mensen PET flesjes kunnen inleveren en bij 10 flesjes een volle stempelkaart hebben. Deze stempelkaart levert 50 cent korting op bij de plaatselijke PLUS supermarkt. Op dit moment zijn er zo’n 120 ‘PET-spaarders’, die bij elkaar al meer dan 200.000 PET flesjes ingeleverd hebben.

^ De koning onder de PET-PRET lampen

Rolph, die oprichter is van de Genietgroep, is zelf enthousiast over het concept. “Het is fantastisch als  je van iets waardeloos weer iets waardevols kan maken. Door het PET sparen ontstaat er niet alleen financiële waarde door kortingen op de boodschappen, maar creëer je ook sociale waarde. Mensen dragen bij aan een schonere stad en kunnen ook nog iets extra’s voor zichzelf kopen. Ik wil graag laten zien dat iets wél kan.”

De ‘reCycle’

De PET flesjes moeten vermalen worden tot korrels om er lampenkappen van te kunnen maken. Daarvoor heeft Rolph ‘de reCycle’ bedacht. Een fiets waar je met menskracht de flesjes versnipperd. “Zo kunnen mensen hun eigen energie nuttig inzetten en zijn we nog meer CO2 neutraal”, aldus Rolph.

Naast het project met de kroonluchter verzorgt Rolph ook lesprogramma’s op basisscholen over het recyclen van materialen en heeft hij een eigen YouTube kanaal met PETPRET TV.

De kroonluchter

De kroonluchter van 169 gerecyclede lichtbollen krijgt een prominente plaats in de LocHal, het culturele centrum en bibliotheek van Tilburg, vlakbij het station. Om de installatiekosten te dekken wordt binnenkort een crowdfunding actie gestart. Hierbij kunnen bedrijven en particulieren een gerecyclede lichtbol adopteren. De installatie staat 1e helft van 2021 gepland.

Intussen gaat het inzamelen van PET-flesjes gewoon door. En wat als er straks statiegeld komt op PET flesjes? “Er zullen altijd nog wel wegwerpflesjes ingeleverd worden, maar hopelijk zijn het er wel veel minder”, zegt Rolph. Intussen is hij al aan het nadenken over een volgend project: iets met blikjes. Wordt dus zeker vervolgd.

Meer informatie
www.vanpetnaarpret.nl
kijktip: PETpretTV
facebook en Instagram via @vanpetnaarpret