LOOS gaat Utrechters helpen hun plastic gebruik te minderen

LOOS gaat Utrechters helpen hun plastic gebruik te minderen

Vier jonge ondernemers kwamen er achter dat ze een grote frustratie deelden, namelijk de hoeveelheid onnodig verpakkingsmateriaal waar je als Nederlander onvermijdelijk mee te maken krijgt als je door de supermarkt loopt. Samen besloten ze een concept te ontwikkelen om mensen te helpen hun plastic gebruik te minderen. De vier gaan onder de naam LOOS door Utrecht rijden met hun mobiele, verpakkingsvrije supermarkt. Met een speciaal omgebouwde vrachtfiets genaamd Silo rijden ze dagelijks door een andere wijk om mensen de kans te geven hun voorraden plasticvrij aan te vullen.

15 september 2021

“Zelfs als je goede voornemens hebt om je plastic gebruik te verminderen is het in de huidige markt erg lastig om dit te kunnen doen” vertelt Saskia IJpema (23). “En dat terwijl plasticvervuiling een groot hedendaags probleem is. De oceanen liggen er vol mee en het is constant in het nieuws, maar nog steeds gebruikt de gemiddelde Nederlander per jaar zo’n 1500 plastic verpakkingen! We kunnen wel massaal gaan opruimen, maar dat heeft pas echt nut als we ook de toevoer verminderen.” 

Bakfiets is the way to go

LOOS ontstond in november 2020, toen Saskia samen met Nayra van Lubek (20) en Jiske de Jong (21) deelnam aan het startersplatform “Missie 030”, een initiatief om ambitieuze jongeren kennis te laten maken met het sociaal ondernemerschap. De Jong: “Bij een opdracht om een idee te pitchen presenteerden we het idee om bij mensen thuis hun potten bij te komen vullen. Dat idee viel zo lekker dat we dat zijn gaan doorontwikkelen”. Ondertussen is Laurens Kok (24) ook aangesloten en is het idee doorontwikkeld naar een bijna vijf meter lange vrachtfiets. Van Lubek: “Toen eenmaal was besloten dat we specifiek in Utrecht wilden beginnen, werd al snel duidelijk dat een bakfiets the way to go is. In Utrecht ben je veel flexibeler en sneller als je niet in het autoverkeer vast hoeft te zitten. Met deze fiets kunnen we makkelijk in elke wijk komen en dicht bij iedereen komen, zodat mensen gemakkelijk bij ons hun potten en zakjes kunnen komen vullen.”

Circulaire materialen

Dat duurzaamheid niet alleen bij de producten blijft die worden geleverd blijkt uit het ontwerp van de fiets. Kok: “Bij het ontwerpen van deze fiets heb ik telkens geprobeerd zoveel mogelijk tweedehands materialen te gebruiken. Zo is het frame gemaakt uit een oude boekenkast, en willen we de schermen aan de zijkanten maken van oude ‘kuchschermen’. Het maakt het wat moeilijker omdat je niet alles van tevoren kan uitdenken, maar dat is eigenlijk juist ook wel een hele leuke uitdaging”.

Help mee met de crowdfunding!

Om het concept werkelijkheid te laten worden is LOOS nu bezig met een crowdfunding. In totaal is er 10.000 euro nodig om het concept van de grond te laten komen. De crowdfunding vind je hier, en wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, schrijf je dan in voor hun nieuwsbrief op hun website, loosutrecht.nl.

Tags: