Tilburgse kleding wordt pas gemaakt zodra je bestelt

Tilburgse kleding wordt pas gemaakt zodra je bestelt

Sevaes (je spreekt uit Sèvès) is een duurzaam modemerk dat zich afzet tegen de fast fashion kledingindustrie. Oprichter en modeontwerpster Senna van Esch uit Tilburg doet er alles aan om haar collectie zo duurzaam mogelijk te maken. 

 

Wat maakt Sevaes zo duurzaam?

“De kledingindustrie kan écht anders! We moeten toewerken naar meer slow fashion”, zegt Senna. Haar collectie draagt bij aan hergebruik, minder afval en een circulaire economie.

  • Sevaes werkt zonder voorraad;
  • Made-to-order: Kleding wordt pas gemaakt als de klant het bestelt;
  • Klanten kunnen hun oude denim kledingstukken inleveren voor korting;
  • Stoffen worden grotendeels gemaakt van 2e hands Denim (spijkerstof);
  • Overige stoffen zijn zoveel mogelijk Eco-gecertificeerd;
  • Kleding wordt op maat gemaakt, zodat de klant zeker weet dat het past en miskopen worden voorkomen;
  • Het ontwerp en de productie gebeurt in NL.

 

Ieder kledingstuk is uniek

Niet één kledingstuk is hetzelfde, omdat voor de meeste kleding de stoffen grotendeels bestaan uit oude denim-kledingstukken. Dat betekent ook dat er veel tijd gaat zitten in de productie van één kledingstuk. Senna: “Om een broek te maken, was ik eerst alle binnengekomen denim-stoffen. Ik haal alles uit elkaar, knip er losse vlakken stof uit en naai alles tot één grote lap. Pas daarna kan ik er een broek van maken. Die broek wordt ook nog eens aangepast aan de specifieke maten van de klant. Zo ben ik met één broek meer dan 12 uur bezig.”

De intensieve arbeidsuren maakt dat de prijs van de Sevaes collectie hoger ligt dan reguliere kledingwinkels met massaproductie fabrieken in Myanmar. Bovendien gebruikt Senna zoveel mogelijk ecologische en GRS- en GOTS-gecertificeerde stoffen. Voor een ecologische lap stof betaal je per m2 al snel 5 keer meer dan regulier katoen.

Niet bedoeld om weg te gooien

“Ik werd zelf geïnspireerd door de documentaires ‘An Inconvenient Truth’ (2006) en ‘The True Cost’ (2015) en besloot om zelf actie te ondernemen. Kleding moet gerespecteerd worden als waardevol product en is niet bestemd om zomaar weg te gooien, aldus Senna”. Nu wil ze op haar beurt anderen inspireren en meer bewustzijn creëren voor de vervuilende praktijken binnen de kledingindustrie. Haar RE-USE modeshow in 2019 droeg daaraan bij, waarbij modellen kleding droegen van ‘patchwork’ gerecycled denim. Door haar ervaringen te delen, wil Senna anderen inspireren om ook circulaire kleding te maken.

Toekomst

De kleding van Sevaes is online te bestellen, maar Senna droomt van een fysieke winkel in een drukbezochte winkelstraat. Ze vindt dat overheden meer kunnen doen om kleine ondernemers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan een eerlijke kans te bieden. Senna: “Een winkel op een A-locatie is voor ons niet betaalbaar. Daarmee geef je als overheid de grote fast fashion mode-filialen een onterechte voorsprong. Zodra de kans zich voordoet om een fysieke winkel te openen, grijp ik hem!”

 

Bekijk de huidige collectie op https://sevaes.nl/.

Fotografie: Lotte Spek (header en linksonder) en Ezra Böhm (linksboven).