Operatieafval wordt nieuwe stoel

8 september 2022

Operatieafval wordt nieuwe stoel

Meubelfabrikant Vepa en klimaatneutrale materiaaltechnologie provider Bywyd lanceren een unieke stoel gemaakt van operatieafval. De Blue Finn. De zitting en de kuip zijn gemaakt van Bluewrap, het materiaal dat veel ziekenhuizen en andere zorginstellingen gebruiken voor het steriel houden van medische instrumenten. De stoel wordt volledig in de regio gemaakt en levert een CO2– besparing van ongeveer 35% op ten opzichte van virgin kunststof. Blue Finn is vanaf vandaag te bestellen en wordt vanaf Q4 geleverd.  

Van afval naar nieuwe stoel
Precisie, betrouwbaarheid en optimale hygiëne is in ziekenhuizen letterlijk van levensbelang. De levering van steriele instrumenten voor operatiekamers is daarom ook topprioriteit. Om deze instrumenten steriel te houden worden ze afgedekt met inpakmateriaal, in veel gevallen: Bluewrap. Dit materiaal wordt slechts eenmalig gebruikt en daarna weggegooid, terwijl ziekenhuizen er juist naar streven om hun afval te verminderen.

Janwillem de Kam, directeur van Vepa: “In Nederlandse ziekenhuizen worden ieder jaar duizenden kilo’s aan Bluewrap gebruikt en weggegooid. Zonde! Dat vinden wij. Dat vinden de ziekenhuizen. Dat vinden onze ketenpartners. Hoe mooi is het dat we deze reststroom nu met zes ketenpartners upcyclen naar een stoel die weer in het ziekenhuis – maar ook daarbuiten – gebruikt kan worden. Zo maken we weer een cirkel rond!”

Bluewrap is erg geschikt om her te gebruiken, maar heeft voor meubilair te laagwaardige eigenschappen. Jan Willem Slijkoord, directeur Bywyd:“Op basis van Bywyd’s materiaaltechnologie hebben we Bluewrap kunnen upcyclen tot een geschikt en hoogwaardig materiaal dat de perfecte grondstof is voor bijvoorbeeld stoelen.”

Iedereen draagt bij
“Bij de ontwikkeling van een dergelijk product zijn veel partijen betrokken. Het is een kunst om alle ketenpartners aan te sluiten”, aldus Robert de Bruijn van Bywyd. “We zijn er ontzettend trots op dat dit is gelukt en zo’n mooi duurzaam product heeft opgeleverd.”

Ziekenhuizen LUMC en Meander zijn – net als de Groene OK en afvalverwerker PreZero – vanaf het begin betrokken bij het proces. Anne van der Eijk, Manager in het LUMC: “Onze collega’s op het OK-centrum en de Centrale Sterilisatie Afdeling waren direct erg gemotiveerd om mee te werken aan dit mooie initiatief. Dankzij hun inzet is de zorg in het LUMC weer een stapje duurzamer geworden. We hopen dat andere ziekenhuizen ons initiatief zullen navolgen.

Arthur Haag, sectormanager Cure, Care & Education bij PreZero: “Ook bij PreZero zorgen we voor steeds meer hergebruik van afval. Dit is een prachtig voorbeeld van samen tot oplossingen komen en cirkels sluiten. Wij geloven echt in die samenwerking. Zo kunnen we stap voor stap iets veranderen in de wereld. Daar zetten we ons voor in. Want stel je voor: wat als het lukt.”

Duurzame aanvulling
De Blue Finn is onderdeel van een brede collectie stoelen gemaakt van gerecyclede kunststoffen. Alle meubels worden volledig in de eigen fabrieken van Vepa in Hoogeveen en Wijchen gemaakt. De stoel is zowel als barkruk, als halfhoge barkruk en als gewone stoel verkrijgbaar. Janwillem de Kam: ‘De onderdelen van de Blue Finn zijn zo ontworpen dat we ze na gebruik eenvoudig van elkaar kunnen scheiden en hergebruiken. De zittingen en kuipjes kunnen we shredderen zodat we er daarna weer nieuwe onderdelen van kunnen maken’.