Oproep tot verwerken van post-consumer textiel

Oproep tot verwerken van post-consumer textiel

De organisatie Dutch Circular Textile Valley doet een oproep aan bedrijven om grote hoeveelheden post-consumer textiel te verwerken in projecten. Deze oproep is vooral gericht aan Bouw, Infra en GWW, maar andere sectoren zijn ook welkom. Er is namelijk een overschot ontstaan aan ingezameld textiel. Dit komt doordat veel mensen tijdens de COVID-19 crisis hun kledingkasten extra zijn gaan opruimen, als ook door de verminderde hoeveelheid vliegtransport. Hierdoor wordt op dit moment 25-30% meer kleding ingezameld. Dit zijn miljoenen kilogrammen textiel.

18 juni 2020

Ondanks de tijdelijke extra loodsen die worden gehuurd voor opslag, kunnen de inzamelaars de ingezamelde hoeveelheid textiel niet allemaal onder brengen. Het is natuurlijk positief om te merken dat er meer kleding ingezameld wordt. Zo zijn merken meer kleding gaan inzamelen in winkels. Daarnaast zijn er ook meer bedrijven die hun bedrijfskleding weggeven om te laten recyclen. Sommige partijen kiezen er nog altijd voor om hun ongewenste textiel te verbranden. Dutch Circular Textile Valley wil dit voorkomen. Textiel moet juist zo hoog mogelijk op de R-Ladder opnieuw benut worden. Het is op dit moment alleen nog niet mogelijk om post-consumer textiel te verwerken in Nederland. Er zijn hier geen spinnerijen die grote hoeveelheden vezels kunnen verwerken. Wel is het Beleidsprogramma Circulair Textiel een eerste goede stap naar een circulaire verwerking van textiel. Echter dreigt op korte termijn te veel textiel de verbrandingsoven in te gaan. Daarom is er een oplossing op korte termijn nodig om het textiel te benutten voor toepassingen buiten de textielsector.

Meer informatie

Dutch Circular Textile Valley doet daarom deze oproep aan verschillende sectoren om textiel duurzaam te kunnen gebruiken. Het textiel kan bijvoorbeeld gebruikt worden als isolatiemateriaal of geluidsdemping. De organisatie ontvangt hierover graag uw projectvoorstel. De specificaties van het ingezamelde textiel en het aanmeldformulier zijn te vinden op de website van Dutch Circular Textile Valley.