Lichtgewicht zonnepanelen, dat is dé nieuwe innovatie op het gebied van zonnepanelen. Het Eindhovense bedrijf Solarge heeft wereldwijd patent op hun composiet zonnepanelen die bovendien ook nog eens 100% recyclebaar zijn.
Solarge is een scale-up die circulariteit en duurzaamheid ademt. Ze maken zonnepalen die recyclebaar zijn, de helft lichter zijn dan conventionele panelen, 25 procent minder CO2-uitstoot hebben bij productie en transport, ze worden geproduceerd in Europa, sterker nog: in Nederland. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Het bedrijf staat op het punt om flink op te schalen. Met diverse wereldwijde patenten op zak openen ze volgend jaar een productiefabriek in Weert. Dat is positief nieuws voor energiecoöperaties en projectontwikkelaars.
Extreem lichte zonnepanelen
De zonnepanelen van Solarge zijn zó licht dat een persoon ze met gemak kan optillen. De panelen wegen slechts 5,5 kg/m2 en zijn daarmee 50 procent lichter dan gangbare zonnepanelen. En met dit extreem lage gewicht komen nog meer daken in aanmerking voor opwek van zonne-energie.
Als energiecoöperatie of projectontwikkelaar heb je er soms last van: je hebt een geschikt (groot) dak gevonden voor een collectief zonneproject, iedereen is aan boord, maar dan blijkt dat de dakconstructie ongeschikt is voor de beoogde zonnepanelen. Niet elk dak kan namelijk het extra gewicht van zonnepanelen aan en is daarnaast ook sterk genoeg voor sneeuwval en windstoten.
Hoe lichter de panelen, des te meer daken geschikt zijn voor opwek van zonne-energie met zonnepanelen (Zon-PV). En dat is zeker in een land als Nederland, waar de ruimte schaars is, heel belangrijk. Want als er meer energie er in de gebouwde omgeving opgewekt wordt, dan hoeven er minder zonnevelden en windmolens in het buitengebied te komen.
Ontworpen om opnieuw te gebruiken
Mede-oprichter Huib van den Heuvel laat zien dat de panelen van Solarge zodanig ontworpen zijn dat de verschillende lagen waaruit de panelen bestaan aan het einde van de levensduur eenvoudig weer van elkaar gescheiden kunnen worden. Dit ontwerp is gepatenteerd.
Huib: “We hebben zoveel vertrouwen in het recyclingproces dat we vanaf de start zelfs statiegeld op onze panelen willen aanbieden aan onze klanten.”
Conventionele panelen zijn gemaakt van aluminium en glas. Het recyclen van deze panelen is complex en de materiaalscheiding is kostbaar. In de zonnepanelen van Solarge worden glas en aluminium vervangen door biobased en/of gerecyclede polymeren. Deze materialen zijn volledig recyclebaar. Solarge heeft in samenwerking met chemiereus en partner voor de levering van de polymeren SABIC al panelen geproduceerd bestaande uit 40 procent gerecycled materiaal. Solarge verwacht zowel mechanische als recent ontwikkelde chemische recycling processen toe te gaan passen.
Efficiënt gebruik van energie en grondstoffen
Dit alles maakt dat deze zonnepanelen bijdragen aan een circulaire economie. Huib legt aan de hand van een voorbeeld uit hoe energie en grondstoffen het meest efficiënt ingezet kan worden.
“Stop je een olievat van 160 liter in een auto, dan kun je daarmee 2.000 km rijden. Stop je diezelfde hoeveelheid aan energie als biomassa in een energiecentrale, dan kan een elektrische auto daar 4.000 km mee rijden. Maar als je met diezelfde hoeveelheid aan energie uit biomassa en plastic afval onze zonnepanelen maakt en daarmee duurzame energie opwekt, dan staat dat gelijk aan 400.000 km rijden in 25 jaar! En na die 25 jaar kun je de materialen weer opnieuw inzetten.”
Duurzaam productieproces
Normaliter duurt het drie a vier jaar voordat de CO2-uitstoot waarmee zonepanelen geproduceerd zijn, in een klimaat als ’die van ons worden terugverdiend. De polymeren die Solarge gebruikt, kunnen met lagere temperaturen worden verwerkt in het productieproces. Het resultaat voor de het standaard zonnepaneel SOLO is 25 procent minder CO2-uitstoot bij productie en transport. Er zal in 2023 ook direct een ‘Low Carbon’ versie van de SOLO leverbaar zijn, waarin zonnecellen verwerkt zijn die zijn gefabriceerd op basis van Europese wafers; de footprint van deze versie is ongeveer de helft van die van de standaard versie. Met als eindsaldo: een kortere CO2 terugverdientijd.
Ook zijn de zonnepanelen van Solarge vrij van PFAS. Deze chemische stoffen worden door veel andere producenten van zonnepalen gebruikt, omdat ze vuil- en waterafstotend werken. Ondanks de negatieve effecten van deze toxische chemicaliën op gezondheid en milieu. Het is dan ook positief dat er zonnepanelen op de markt komen zónder PFAS.
Zonnepanelen van Solarge
Solarge richt zich op dit moment op bedrijven en aannemers. Particulieren moeten nog even geduld hebben voordat ze zelf deze lichtgewicht panelen kunnen kopen. Kijk voor meer informatie op solarge.com