Zoeken
Provincie Utrecht gaat met circulaire strooiers de winter in
Provincie Utrecht gaat met circulaire strooiers de winter in
Onder het motto ‘We zijn er klaar voor!’ presenteerde de provincie Utrecht op 28 oktober haar strooimaterieel dat de komende winter de wegen veilig moet houden bij sneeuw en gladheid. Onderdeel van het materieel vormen de 14 circulaire zoutstrooiers, waarmee de provincie Utrecht een primeur heeft in Nederland.
28 oktober 2021
Veilige hoofdwegen, parallelwegen en fietspaden
De provincie Utrecht beheert en onderhoudt ca. 300 kilometer aan hoofdwegen, 80 kilometer aan parallelwegen en 250 kilometer aan fietspaden. Om die ’s winters begaanbaar en veilig te houden, moet er voldoende zout op voorraad zijn en moet het strooimaterieel goed onderhouden, bedrijfszeker en op tijd in de startblokken staan.
Primeur met 14 circulaire zoutstrooiers
Na een proef met een circulaire zoutstrooier in 2020, gaat de provincie dit winterseizoen met 14 circulaire strooiers op pad. Zo’n circulaire zoutstrooier is gemaakt van onderdelen die langer meegaan en die hergebruikt kunnen worden. Volgens gedeputeerde Arne Schaddelee betekent dat minder verspilling, terwijl het niets afdoet aan de kwaliteit van de zoutstrooier. ‘Met deze circulaire zoutstrooiers besparen we ruim 80 procent CO2 ten opzichte van de aanschaf van nieuwe, niet-circulaire zoutstrooiers,’ zegt hij.
Op weg naar een circulaire economie
Het strooimaterieel van de provincie was echt aan vervanging toe. Toen bleek dat dit ook circulair kon, heeft de provincie dit voortvarend opgepakt en in de aanbesteding circulair uitgevraagd. Voor het volgende winterseizoen zijn alle 25 strooiers vervangen door circulaire exemplaren.
Robert Strijk, gedeputeerde economie: ‘In 2050 willen we een volledig circulaire samenleving zijn en daar hebben wij als provincie ook een rol in. Wij hebben daarom afgesproken dat ook onze eigen inkoop gericht moet zijn op innovatieve producten die bijdragen aan een circulaire economie. De circulaire zoutstrooiers zijn daar een mooi voorbeeld van.’
Op weg naar een beter milieu
Samen met de uitvoerend aannemer heeft de provincie nog eens kritisch gekeken naar de effectiviteit van de bestaande strooiroutes. Deze zijn voor het komende winterseizoen aangepast om de strooiklus nog sneller te kunnen klaren, met minder omrijkilometers, dus ook minder CO2-uitstoot. Daarbij zijn de circulaire strooiers voorzien van een automatisch routesysteem. De chauffeur kan dan alle aandacht kan richten op het strooien en de verkeerssituatie, wat de veiligheid bevordert. Daarnaast is de strooitechniek verbeterd, waardoor er minder zout nodig is. Ook dat is beter voor het milieu.
Tags: