Els Otterman van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR) opende de bijeenkomst als bestuurlijke ambassadeur van dit thema. Waterschappen geven nog meer dan gemeentes opdracht tot veel maaiwerk, vooral langs waterkanten. Daar komt een hoop maaisel bij vrij. Daarom ontstond de vraag of er geen circulaire toepassing voor dit maaisel gevonden kan worden.
Samen met de Natuur en Milieufederatie Utrecht en Circulair Terreinbeheer deed de HDSR eerst onderzoek in de regio over de hoeveelheden maaisel die beschikbaar zijn, wat er nu gebeurt met het maaisel en of er interesse is in regionale samenwerking op dit vlak. Het resultaat van dit onderzoek was dat het voor veel gemeentes moeilijk te achterhalen is hoeveel maaisel er precies is, dit kan alleen grof ingeschat worden. Op dit moment wordt het meeste maaisel gecomposteerd of verbrand. Verbranding is in een circulaire economie onwenselijk. Met composteren is niets mis, maar er zijn hoogwaardigere manieren van verwerking bekend.
Als vervolg op het onderzoek werd op 7 april een bijeenkomst georganiseerd voor de ambtenaren van de regionale overheden uit de regio Utrecht die te maken hebben met de ‘groene aanbestedingen’, evenals de terreinbeherende organisaties. Hen werden hoogwaardige verwerkingsmethoden voorgelegd die nu bestaan. Hieronder delen we de verschillende verwerkingsmethoden die langs kwamen tijdens de sessie op 7 april.
Tags: