Struikrovers – Planten redden van de sloop

3 februari 2021

Planten redden van de sloop

Het is deze week de Week van de Circulaire Economie 2021. Een goed moment om een geweldige circulaire dienst – dat ooit in Brabant begon en sinds deze week op het Servicepunt Circulair staat – in het zonnetje te zetten. Heb je al eens gehoord van ‘struikroven’?

Struikroven

Het is in Nederland heel normaal om bij de nieuwbouw, renovatie of sloop van een woonwijk al het bestaande groen te vernietigen. Sloopgroen is een landelijk probleem met grote gevolgen voor de biodiversiteit in de omgeving. ‘Struikrovers’ redden deze planten van de sloop! De geredde planten krijgen vervolgens in dezelfde buurt een nieuw leven. Zo kunnen de planten bijvoorbeeld een plek krijgen in de tuin van een omwonende, de openbare ruimte of op het schoolplein in de buurt.

Over de schutting spieken

Een beetje illegaal was het wel.. 6 jaar geleden klommen Bernice en haar vriend over de hekken van een afgesloten sloopterrein in de Eindhovense wijk Hemelrijken. Op zoek naar mooie planten die zij in hun tuin een tweede leven konden geven. Wat een succes!

In no time verzamelden zij genoeg planten om de versteende achtertuin in hun pas gekochte woning te vergroenen. En dan te bedenken dat deze planten anders op de sloop terecht zouden komen…

Zo werd Struikroven een buurtactiviteit

Bernice Kamphuis, de oprichter van Struikroven, ging na overleg met de gemeente Eindhoven vervolgens met de hele buurt op pad om nóg meer planten te redden. Bernice: “Struikroven is niet alleen een kans voor vergroening van de buurt, het is ook vaak het begin van meer sociale cohesie”.

Bekijk dit filmpje op Youtube en ontdek binnen 2 minuut hoe het Struikroven allemaal begon.

Struikrovers actief in heel Nederland

Inmiddels hebben Bernice en Annelous het Struikroven samen verder ontwikkeld en worden er door heel Nederland succesvolle rooftochten uitgezet. Ze struikroven in opdracht van gemeenten, woningcoöperaties en projectontwikkelaars. En behaalden in 2019 zelfs de 12e plaats in de Duurzame top 100. “Onze missie is glashelder: Struikroven als vast onderdeel van élk sloop-proces in Nederland, samen mét en vóór de buurt”.

De 3 grootste voordelen van struikroven op een rijtje:

  1. Bijdrage aan de circulaire economie
    Bij de slopen van woningen word hout, steen en glas vaak gerecycled. Dankzij struikrovers krijgen nu ook bomen en struiken een tweede leven;
  2. Groen wordt zoveel mogelijk lokaal behouden
    Zo blijven de planten bijdragen aan de lokale biodiversiteit. Er komt altijd een groenexpert mee om de planten te herkennen en te beoordelen welke planten een nieuw leven kan worden gegeven;
  3. Sociale buurtactiviteit met blijvend karakter
    Lokale bewoners doen actief mee. Je sjouwt en ploetert samen en daarna volgt een warme kop koffie of soep. Dat verbindt de buurt met elkaar en zorgt voor meer sociale cohesie.

Heb jij ook een circulaire dienst of product?

Heb jij, net als de struikrovers, ook een circulaire dienst of product? Deel je ervaring dan op het Servicepunt Circulair en inspireer anderen om ook circulaire stappen te zetten!

 Meer informatie

www.struikroven.nu
instagram: @struikroven
facebook: @Struikroven