Zoeken
Studenten Circulaire Economie leven een week zonder plastic
2 november 2019
Studenten Circulaire Economie leven een week zonder plastic
Hoe kun je bewijzen dat je meent wat je zegt? Door echt te doen wat je zegt. Voor de studenten van het vak Circulaire Economie, op de UvA gegeven door Tim Buiters (NMU), betekent dit dat ze onlangs een week lang geen plastic gebruikten!
De studenten begonnen bij de vraag: ‘Als een boom valt in het bos, en er is niemand die hem hoort vallen, maakt de boom dan geluid?’ (Ja). Dat trokken dat door naar: ‘Als ik mijn eigen plastic afval van een maaltijd bij een restaurant niet zie, zorg ik dan voor meer plastic afval?’ (Jazeker!)
Heel veel soorten plastic
Vervolgens hebben de studenten een week lang al hun plastic afval verzameld. Voor veel van hen was dit een eye opener, omdat ze enorm veel verschillende soorten verpakkingen tegenkwamen. Van de plasticfolie om een chocoladereep tot een kassabonnetje van de supermarkt. Ja, ook dat bonnetje bestaat deels uit plastic! Vaak zijn deze samengestelde materialen in de bonnetjes niet eens recyclebaar. Vaak was al het ingezamelde plastic volkomen onnodig.
Daarna kwam de plasticvrije week zelf. Daarin probeerden de studenten hun eigen plasticverbruik drastisch te verminderen, om het uiteindelijk helemaal niet meer te gebruiken. En dat lukte ze behoorlijk goed. Wel sprongen er drie plekken uit waar veel aan verbeterd kan worden:
- Voedselverpakkingen (voornamelijk vlees)
- ‘Single use plastic’ (bv. plastic flesjes)
- Samengesteld ‘plastic’ (folie en koffiebekers)
In elke categorie bleek een andere aanpak nodig. Zo verkopen supermarkten geen vlees zonder plasticverpakking. Om dit op te lossen moet je dus verder kijken tot waar het vlees verpakt wordt: bij de slagerij.
Proof of concept
Het feit dat het de studenten uiteindelijk lukte om (vrijwel) plasticvrij te leven, betekent dat dit in de toekomst alleen maar makkelijker worden. De plasticvrije week kan daarom worden gezien als een ‘proof of concept’.
Net als bij alle andere ambitieuze doelen verloopt het proces naar een plasticvrije toekomst stapsgewijs. Het doel van de plasticvrije week was dan ook voornamelijk om te ervaren hoe een plasticvrije toekomst eruit zou kunnen zien.
Deze uitdagingen aangaan zal de hoofdtaak zijn van de duurzaamheidsbeweging. Wanneer zal de wereld daadwerkelijk circulair zijn? 10 jaar? 50? 100? Hoe lang het ook gaat duren, dit vak is een eerste stap in de goede richting!
M.m.v. studenten Ethan Moynihan en Seb Morel