Terugblik | Close the Loop, een webinar over circulaire kleding

Terugblik | Close the Loop, een webinar over circulaire kleding

Fast Fashion: Kwantiteit boven kwaliteit, spotgoedkoop en binnen een half jaar is het alweer uit de mode. Om het maken van kleding zo snel en goedkoop mogelijk te houden wordt niets en niemand bespaard. En dat heeft impact op onze aarde én op mensen! Gelukkig laten steeds meer ondernemers zien dat het ook anders kan. Ze kiezen voor duurzame materialen, hergebruiken grondstoffen en verminderen CO2-uitstoot en watergebruik. In het webinar Close the Loop, dat we organiseerden tijdens de week van de Circulaire Economie, stellen we een aantal van deze duurzame kledingproducenten aan je voor.

Te gast zijn:

New Order of Fashion
Frank Verkade, curator bij New Order of Fashion, vertelt in dit webinar hoe zijn organisatie zich inzet om de kledingindustrie om te vormen. Ze richten zich hierbij op nieuwe ontdekkingen, educatie en activatie. Samen met designtalenten van over de hele wereld zetten ze in op circulaire en duurzame mode door nieuwe concepten, innovaties, experimenten en samenwerkingen aan te gaan. In het Fashion Lab in Eindhoven kunnen consumenten terecht voor het hernieuwen van kledingstukken met designers.

Blousem
Lisan Stolp, co-founder van Blousem, geeft een kijkje achter de schermen van het start-up initiatief Blousem, dat ze samen met Eike van der Weele runt. Dit initiatief uit Groningen richt zich op het upcyclen van blousejes waardoor ‘afgedankte’ blouses weer een nieuw leven krijgen. Blousem komt regelmatig met een nieuwe mini-collectie uit die op Instagram wordt aangeboden. Ook zetten ze in op bewustwording, door deel te nemen aan events over duurzaamheid en circulariteit. Hier bieden ze ter plekke upcycling en kledingreparatie aan. Daarnaast zijn ze beschikbaar om workshops te geven en consumenten zelf de skills te leren waarmee ze hun eigen kleding een langer leven kunnen geven. De events en workshops communiceren ze via hun Instagram- en LinkedIn-pagina.

The Community of Closets
Tot slot vertelt Marina Horseling over de kledingbibliotheek ‘The Community of Closets’ in Amersfoort. De boodschap van de bibliotheek: iedereen kan op zijn eigen manier en binnen zijn eigen budget een duurzame garderobe hebben! Door het huren van kleding draag je als klant bij aan een CO2-reductie en het verminderen van afvalstoffen en heb je ook nog eens de mogelijkheid om (tijdelijk) nieuwe stukken aan je garderobe toe te voegen.


Verder lezen

  • Download de flyer Circulaire Mode die we samen met Adviesbureau Jonge Honden maakten. Een inspirerende flyer om jou te laten zien wat je allemaal kunt doen om je kledingkast wat duurzamer en meer circulair in te richten.
  • Benieuwd naar andere circulaire producten? Neem dan een kijkje op de productenpagina van het Servicepunt Circulair
  • Hoe krijg je een kast vol lievelingsitems met kleding die je zo vaak mogelijk draagt? Lees de blogpost van An Dertien, founder van het net gelanceerde RELOVE LABEL, over ‘Kiezen voor je lieveling’.


Webinar gemist?

  • Wat: Close the Loop – een webinar over circulaire kleding
  • Opnamedatum: Woensdag 8 februari
  • Tijd: 19:30 – 20:30
  • Locatie: Livestream via ZOOM

Bekijk op Youtube