

Zoeken
21 maart 2025
De meest circulaire burgerinitiatieven van 2025 zijn bekend! In de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant en Zeeland werd de felbegeerde Kringlogo-prijs uitgereikt tijdens de Week van de Circulaire Economie. Zo vieren we de kracht van inwoners die met lokale initiatieven hergebruik van spullen en grondstoffen aanjagen. Daarmee hopen we meer mensen te inspireren aan de slag te gaan met een circulair idee.
Ook dit jaar werden we erg enthousiast van de vele inspirerende initiatieven, zoals ruilinitiatieven van kleding, speelgoed en zelfs tenten en vouwwagens, initiatieven tegen afval op straat, meerdere Repair Cafés, campagnes specifiek gericht op jongeren, initiatieven die waardevolle producten redden van de afvalberg bij de milieustraat in hun gemeente.
De winnaars krijgen de circulaire wisselbokaal, gemaakt van resthout ontvangen. Daarnaast kunnen de initiatieven rekenen op een geldbedrag van 500 euro en mogen ze een jaar lang het speciaal voor hen ontworpen Kringlogo voeren, als erkenning van hun voorbeeldrol.
De Groningse prijs gaat naar de Paradijsvogeltuin: een bijzondere, zelfvoorzienende gemeenschap in de Oosterparkwijk in Groningen, waar hergebruik en gemeenschapszin hand in hand gaan. Geert-Willem en Ilse, namens de Paradijsvogeltuin: “We zijn natuurlijk mega trots dat we deze hebben mogen ontvangen. Het mooie geldbedrag gaan we uiteraard uitgeven aan het mooier, groener en duurzamer maken van de tuin!”
Hier won het project Voedselbos Fruithaag, onderdeel van Duurzaam Westerbork. Een prachtig veelzijdig circulair initiatief waar iedereen gebruik van kan maken. Waar mensen elkaar ontmoeten en gezamenlijk zorgdragen voor het voedselbos en de fruithaag. Ingwer van Hoek van het initiatief: “We willen mensen inspireren, laten zien hoe mooi lokaal eigenaarschap is. Dat is fantastisch om te doen en de waardering die uitgaat van zo’n prijs voelt heel goed.”
Stichting Doors Wide Open is de Overijsselse winnaar van de Kringlogo-prijs. De stichting biedt een helpende hand en een luisterend oor voor mensen die met (financiële) zorgen leven in gemeente Hof van Twente. Dit doen ze onder andere met een eigen voedsel-, kleding-, speelgoed- en dierenvoedselbank en een inloophuis waar mensen elkaar kunnen vinden voor een kopje koffie. De deur staat altijd open. “Het was een hele verrassing en ik vind het heel fijn dat jullie óns uitgekozen hebben. Echt mooi dat ons initiatief op die manier gezien wordt!” vertelt Seine Braakman, namens het initiatief.
De keus viel hier op Het Naaiatelier in Kanaleneiland. Volgens de jury “een initiatief dat kleding en textiel opnieuw bruikbaar maakt en mensen die asiel hebben aangevraagd een betekenisvolle rol geeft. Het naaiatelier werkt niet alleen aan circulariteit, maar maakt ook nog eens sociale impact.” Elmarie Bouma is blij met de prijs: “Hierdoor voelen wij ons erkend dat we goed bezig zijn met het sluiten van kringlopen en het geven van een plek aan mensen om creatief bezig te zijn. We hopen dat het mensen inspireert om anders te kijken naar hun spullen en mensen die in een kwetsbare positie zijn.”
Groene Pluk wint in Flevoland, zij laten zien hoe circulaire landbouw in de praktijk werkt. Van het hergebruiken van lokale organische reststromen als compost tot het delen van oogst en kennis met de gemeenschap: het initiatief bewijst dat duurzaam telen hand in hand gaat met sociale impact. “Wij zijn enorm trots dat wij zijn gekozen als het meest circulaire burgerinitiatief van Flevoland. Deze erkenning bevestigt dat onze inzet voor duurzame landbouw, hergebruik van lokale materialen en sociale betrokkenheid de juiste koers is”, vertelt Juultje Joosten van Groene Pluk.
Femke Dingemans van de Brabantse Milieufederatie reikte de prijs uit aan de Plukroute Hank, waar de vrijwilligers activiteiten en educatie rondom biodiversiteit en groen combineren met duurzaam en circulair gedachtegoed. Compost voedt de gewassen, snoeiafval wordt hergebruikt en kinderen spelen met natuurlijke materialen. Workshops, een zadenbibliotheek en recepten stimuleren bewoners om zelf aan de slag te gaan. “Veel mensen denken bij circulariteit aan grote recyclingbedrijven en enorme stappen. Maar Plukroute Hank laat mensen zien dat je al veel kunt doen als je samen met je buren deelt wat de natuur levert” aldus Femke.
Stichting Leuke Spullen Vlissingen is het beste Zeeuwse circulaire burgerinitiatief van dit jaar. De jury roemde de veelzijdigheid en ruimhartigheid van deze kringloopwinkel, die groeide uit een kerkelijke rommelmarkt. Ze halen oud ijzer op, ruimen woningen leeg, krijgen veel geschonken. Want alle opbrengsten gaan naar goede doelen die ze zelf kiezen. Van een lokale speeltuin tot de voedselbank. Ze hebben een waardevolle plek aan Vlissingen toegevoegd en geven vele spullen een nieuw leven.
De omslag naar een circulaire economie vraagt om een actieve deelname van inwoners. Gelukkig telt Nederland al veel van deze circulaire pioniers, waarvan een steeds groter aantal een eigen burgerinitiatief opzet. Denk aan ruilmarkten, deel-activiteiten of projecten die verspilling en afval aanpakken. Wij ondersteunen dit soort initiatieven, zodat er een beweging ontstaat van mensen die veranderingen in gang zetten. Met de Kringlogo-prijs krijgen zij een duwtje in de rug. Daarnaast kunnen inwoners ook via het Servicepunt Circulair tips en advies krijgen om duurzamer te leven.