WaardeRing genomineerd voor de Circular Award Public 2021

WaardeRing genomineerd voor de Circular Award Public 2021

25 januari 2021

 

 

 

 

 

 

Circulair Ambachtsnetwerk WaardeRing is genomineerd voor de Circular Award Public 2021. De jury prijst de manier waarop WaardeRing werkt aan hoogwaardig hergebruik van materialen die bij de kringloop niet kunnen worden verkocht. Ook de samenwerking tussen de verschillende partners krijgt veel waardering, evenals de manier waarop WaardeRing de ervaringen deelt. Initiatiefnemer Wilma Voortman en coördinator Maarten van Dongen zijn trots. ‘We zijn heel blij met deze erkenning: WaardeRing werkt!’ De uiteindelijke winnaar wordt op 1 februari bekendgemaakt, in de Week van de Circulaire Economie.

De methode en manier van werken trok de aandacht van de vakjury. Binnen WaardeRing (met de klemtoon op -Ring) werken onderwijs, overheden, organisaties en bedrijven in de regio Zwolle samen aan een circulaire economie, onder het motto: ‘WaardeRing draait om kansen voor mensen en materialen’. De partners zoeken en realiseren nieuwe toepassingen voor onverkoopbare spullen en materialen. Enkele voorbeelden: oude dekbedden krijgen een grondige reinigingsbeurt en worden schoner dan ooit weer verkocht. CIBAP-studenten ontwierpen hiervoor een label. Van cd’s en dvd’s worden kaarsenhouders gemaakt en van oud kaarsvet nieuwe kaarsen: ROVA helpt met de GRIP-wagen mee inzamelen. Leerlingen en dagbestedingsorganisaties demonteren en sorteren. Mbo- en hbo-studenten onderzoeken en ontwerpen in opdracht van bedrijven. Iedereen heeft z’n eigen unieke rol in het netwerk.

Wilma en Maarten al druk bezig met hun pitch voor de Circulair Award!

 

Succesformule
WaardeRing blijkt succesvol. Steeds vaker krijgen Wilma en Maarten uitnodigingen uit het hele land om de methode toe te lichten. Het aantal partners groeit: WaardeRing begon in oktober 2019 met veertien partners, nu zijn het er al dertig. ‘Onze kracht: we doen!’ zeggen Wilma en Maarten, respectievelijk directeur van Kringloop Zwolle en projectleider Circulaire Economie bij Natuur en Milieu Overijssel. ‘Geen businesscases op papier, maar meteen aan de slag met de materialen, de partners, en de mensen. En dat werkt.’

Circular Award
De Circular Awards worden georganiseerd door Het Versnellingshuis Nederland Circulair! en mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In drie categorieën kunnen prijzen worden gewonnen: business, heroes en public. WaardeRing gaat voor de laatste, die bedoeld is voor projecten van overheden en publieke zorg- en onderwijsinstellingen. Op maandagmiddag 1 februari worden de winnaars online gekozen op basis van pitches van 1 minuut elk. Het publiek stemt mee, de stem van de jury weegt even zwaar. Behalve WaardeRing zijn voor de Circular Award Public genomineerd: E-Waste Race en circulaire nieuwbouw bij de Universiteit Leiden. De winnaars mogen een jaar lang een unieke, circulaire wisseltrofee in huis voeren. De verhalen van de winnaars worden gepresenteerd door Holland Circular Hotspot op hun internationale (handels)reizen. De prijzen worden uitgereikt tijdens de jaarlijkse Nationale Conferentie Circulaire Economie van het Rijksbrede Programma Circulaire Economie op 1 februari 2021.

Tags: