Waardescan helpt Drentse bedrijven impact in kaart te brengen

29 augustus 2024

Waardescan helpt Drentse bedrijven impact in kaart te brengen

Voor ondernemers is het lang niet altijd makkelijk om hun bedrijf duurzaam te runnen. De wil is er vaak wel, maar hoe pak je dat nou aan? Het Drentse actieprogramma Impact in de Regio biedt de Verweven Waarde Scan aan. Een assessment die niet alleen de plek op de impactladder in kaart brengt, maar organisaties ook praktische tools biedt om impact te vergroten.

Emile Suringar NMF Drenthe
Emile Suringar helpt Drentse ondernemers duurzamer te worden

Emile Suringar van NMF Drenthe voert samen met Taeke Tuinstra van NHL Stenden de waardescan uit. Ze hebben veel contact met ondernemers: “We spreken veel echt bevlogen mkb’ers die sterk met hun omgeving begaan zijn, maar er is ook nog winst te behalen.”

Emile: “Op veel vlakken doen we het in Nederland best goed, maar de grondstoffen raken op, Earth Overshoot Day komt elk jaar vroeger en de klimaatverandering stelt ons voor steeds grotere uitdagingen. Recycling is niet genoeg.”

Grenzen aan de groei

“Ons streven is een echte circulaire economie. Met recycling zetten we afval opnieuw in, maar beter zou zijn, dat we minder afval produceren. We lopen steeds meer aan tegen de grenzen aan de groei. De tijd dat de economie ieder jaar rustig 3 à 4% kon groeien en grondstofprijzen stabiel waren, is domweg voorbij.

Een circulaire economie gaat volgens Emile daarom ook over preventie. ‘Slimme ondernemers gaan aan de slag om, binnen een gezond bedrijfsmodel, minder afhankelijk te zijn van groei en massa.”  De Waardescan kan hier een stevige rol in spelen.

Lees het hele interview op Impact in de regio

Meer weten? Neem contact op

Profiel Emile Suringar - Drenthe

Emile Suringar - Drenthe

Programmaleider Circulaire Samenleving