Wormenhotels013 uitgeroepen tot ‘Meest circulaire burgerinitiatief van Brabant’

Wormenhotels013 uitgeroepen tot ‘Meest circulaire burgerinitiatief van Brabant’

Het Tilburgse project Wormenhotels013 wint de prijs voor het beste circulaire bewonersinitiatief van Brabant. Deze aanmoedigingsprijs is in het leven geroepen door de Brabantse Milieufederatie (BMF) om circulaire initiatieven te steunen en anderen te inspireren om zich ook in te zetten voor een duurzame toekomst van Brabant.

Wormenhotels013 is een van de vele circulaire bewonersinitiatieven die Brabant rijk is. Met het project plaatst Stichting Op Groene Voet wormenhotels op drie Tilburgse scholen. Leerlingen kunnen hierin hun groente- en fruitresten kwijt, waarna speciale tijgerwormen er vervolgens compost van maken. Zo worden voedselresten omgezet in een bruikbare grondstof.

“Circulair zijn is jong geleerd vinden ze hier in Tilburg en daar zijn wij het helemaal mee eens”, zegt Femke Dingemans, directeur Brabantse Milieufederatie. “Dit project heeft een prachtige uitstraling en mijn wens is dat deze ‘wormenhotels’ straks bij nog meer scholen staan. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de horeca, bedrijfskantines of verpleeghuizen.”

Circulair is jong geleerd
Het project Wormenhotels013 komt uit de koker van Stichting Op Groene Voet. Zij zijn bekend van projecten als ‘de schonste stròtjes van Tilburg’, de jaarlijkse ruilmarkt van plantjes en stekjes, en de actie ‘1000 Blauwe Tuinen’. Met Wormenhotels013 richten ze zich nu op de Tilburgse bodem.

“Een betere bodem begint met de buren,” zegt Janneke de Vries, coördinator Stichting Op Groene Voet. “Wanneer je stenen uit je tuin haalt, zie je vaak geel zand. Hoe kun je daar nieuw leven in blazen? Nou, dankzij de wormenpoep uit de wormenhotels wordt de bodem weer gezond. De wormenpoep is vele malen beter dan potgrond en heeft minder belasting op de natuur doordat er geen veen en turf wordt gebruikt.”

De hotels zijn ‘hufterproof’ ontworpen. Kinderen kunnen er op klimmen en er kunnen planten op groeien. Met een lesbrief leren kinderen (naast afvalscheiding en kringlopen) dat wormenpoep niet vies is. De wormenhotels zijn mede mogelijk gemaakt door het JopieFonds en Fonds Tilburg Akkoord.

Circulaire economie in Brabant
De Brabantse Milieufederatie zet zich in voor een mooi en duurzaam Brabant, waarbij elk afgedankt product de grondstof is voor nieuwe producten. De natuur- en milieuorganisatie ondersteunt ondernemers, bedrijven én inwoners die circulair willen werken en leven.
Dingemans: “Bewonersinitiatieven die bijdragen aan de circulaire economie zijn een goed voorbeeld voor ons allen en verdienen onze steun. We zetten als BMF dit soort projecten dan ook graag in het zonnetje.”

De prijs bestaat uit een mooie wisseltrofee. Ook mag Wormenhotels013 een jaar lang het predicaat ‘Meest circulaire burgerinitiatief van Brabant’ voeren, daarbij hoort een speciaal keurmerk. Met dit ‘kringlogo’ kan het project een jaar lang laten zien dat zij het meest circulaire bewonersinitiatief zijn van Brabant en anderen inspireren om ook met circulaire economie aan de slag te gaan!