Begin een circulair dorpscentrum

Begin een circulair dorpscentrum

Wat is het?
Een circulair dorpscentrum is een fysieke plek waar je met buren samen kan komen om iets te doen met vergeten of verloren spullen en voedsel of gebruikte apparaten. Een soort duurzaam dorps- of wijkcentrum dus. Goed voorbeeld: In het centrum van Olst is, onder de naam ‘Goede Buren’, door vrijwilligers zo’n centrum opgezet.

De Goede Buren is een maatschappelijke onderneming die draait op vrijwilligers. De winkel biedt ruimte aan allerhande maatschappelijke initiatieven en ondernemingen die een duurzame (deel)economie bevorderen. Iedereen kan hier terecht voor een breed scala aan goederen en diensten: reparatie van kapotte spullen, groepsmaaltijden gekookt van nog prima over-datum-groente, een gezellige stamtafel waar koffie en thee altijd vers klaar staan, geld besparen dankzij energie-advies op maat, tweedehands kleding voor een goed doel en verse groenten van de biodynamische zorgboerderij Overkempe, recht van het land.

Waarom is het circulair?
Met delen, doorgeven, repareren, hergebruiken, niet-verspillen en minder kopen valt veel grondstof- en milieuwinst te behalen. ‘Spullen’ staan namelijk op de eerste plaats als het gaat om de milieubelasting van ons dagelijks leven. Ook lokaal voedsel kan daar een grote rol in spelen. Door hier als buurt en met betrokken groepen en ondernemers werk van te maken draag je tegelijkertijd bij aan de leefbaarheid en inclusiviteit van onze dorpen en wijken. Bovendien blijft de waarde van deze producten en arbeid in de regio! Eigenlijk is samen organiseren altijd duurzamer dan je eigen boontjes doppen.

Wat kun jij doen?
Afhankelijk van waar je staat met eventuele plannen: neem eens contact op met de Natuur en Milieufederatie bij jou in de buurt. Samen kunnen we kijken of er een gemeente is die kan helpen bij het opzetten van een dergelijk project en het zoeken van ruimte. Maar ook welke andere circulaire buurtinitiatieven er al spelen in de provincie. Vaak hebben wij daar, in beide gevallen, via het Servicepunt al contacten.

Heb jij een idee maar weet je nog niet goed waar te beginnen?