Doe inkopen met je buren

Doe inkopen met je buren

Wat is het?
Samen inkopen. Logisch eigenlijk – en we doen het als samenleving ook al heel lang! Door spullen, diensten of eten niet meer allemaal zelf aan te schaffen maar samen met een groep ontstaan allerlei voordelen. En niet alleen voor je portemonnee…

Waarom is het circulair?
Het is namelijk ook nog eens goed voor de wereld. Door samen, slim en georganiseerd in te kopen voorkom je namelijk onnodige vervoersbewegingen. Of dat nou je eigen auto is, of het bestelbusje van de leverancier – dat zorgt voor minder brandstofgebruik en uitstoot. Daarnaast is het inkopen van grotere hoeveelheden ideaal om afscheid te nemen van als die nare, ongewenste kleine (plastic) verpakkingen en folies. Dat scheelt een berg!

Wat kun jij doen?
Onze tip: organiseer samen met een klein groepje buren een alternatieve manier om gezamenlijk in te kopen – die voor jullie werkt. Je zou bijvoorbeeld een gezamenlijk afleverpunt voor Pieter Pot kunnen inrichten in een garage of schuur. Of simpelweg vanuit een app(groep) gezamenlijke bestellingen kunnen plaatsen. We raden ook aan om zoveel mogelijk lokaal te kopen. Zo blijft de waarde in jouw omgeving. Het is voor lokale ondernemers bovendien vaak makkelijker (en leuk!) om samen te werken met een dergelijk initiatief.

Er zijn natuurlijk 101 mogelijke varianten en lokale partners – en die kennen wij ook niet allemaal! Wat we wel hebben is een groot provinciaal netwerk met duurzame groepen, aanbieders en partners. We sparren graag met je over de mogelijkheden en de ondersteuning die het Servicepunt of je lokale Natuur en Milieufederatie kan bieden.

Ben je enthousiast en wil je weten hoe wij kunnen ondersteunen? Op zoek naar een vrijblijvende hulplijn bij jou in de buurt?