Maak je wijk afvalvrij

Maak je wijk afvalvrij

Ga met je buren aan de slag om de wijk afvalvrij te maken! Dit zorgt voor bewustwording in je wijk en niet in de laatste plaats bij de kinderen: afval bestaat en we kunnen er iets aan doen. Nog mooier is als je het ingezamelde materiaal ook een waarde kan geven door er bijvoorbeeld voorwerpen van te maken. Hiervan zijn inmiddels al mooie voorbeelden beschikbaar zoals Community Plastics. In sommige gevallen zijn er zelfs echte ondernemingen uit ontstaan. Ook op kleinere schaal geldt: hoe zuiverder de grondstof hoe beter het product.

Wil je een afvalvrije wijk? De Brabantse Milieufederatie organiseerde een webinar waarin inspiratie wordt geboden over hoe je zelf een actie organiseert om samen met je buren zwerfafval op te ruimen in je wijk. In de video hiernaast kun je dit webinar terugkijken.

 

Meer informatie over afvalvrije wijken? Kijk op de website van de 100-100-100. Een project met de uitdaging voor huishoudens om 100 dagen afvalvrij te leven. Het is een online platform waar deelnemers wekelijks een opdracht doen die hen helpt in de uitdaging afvalvrij te leven. Kijk op de website hoe je bij jouw in de gemeente een 100-100-100 kunt starten.

Mooie voorbeelden van educatieve projecten met scholen en kinderen zijn het KinderWijkTeam en het Warenhuisje. Het KinderWijkTeam is een educatief project rondom het thema natuur, milieu en zwerfafval  waarbij kinderen wekelijks bij elkaar komen om zwerfafval op te ruimen. Bij het Warenhuisje kunnen kinderen gebruikt speelgoed, kleding en andere spullen ruilen met andere kinderen.

Hulp of advies nodig bij je actie? Wie weet kan de Natuur en Milieufederatie bij jou in de buurt je actie adopteren.