Waarom is het circulair?
Een groene en onverharde buurt heeft veel voordelen.
- Water kan beter weglopen, waardoor schade en overlast bij stevige buien voorkomen wordt
- Op warme dagen blijven groene, natuurlijke gebieden veel koeler dan stenen en asfalt. Het voorkomt dus hittestress en helpt ook woningen koel te houden
- Een straat met planten in plaats van tegels helpt biodiversiteit te versterken. Ook beestjes leven liever in een groene buurt!
- Als je ‘nee’ zegt tegen onnodige opritten, pleintjes en parkeerplaatsen – zeg je ook nee tegen alle grondstoffen die nodig zijn om ze aan te leggen.
Wat kun jij doen?
Er zijn verschillende bestaande projecten en netwerken waar je bij zou kunnen aansluiten. Je kunt bijvoorbeeld samen met je buren Struikrover worden. Als struikrovers red je bestaand groen dat moet wijken voor een (nieuw)bouwproject van de verbrandingsoven en geef je het weer in een nieuwe bestemming in de buurt.
Stichting Steenbreek biedt gemeenten ondersteuning bij het vergroenen van wijken en het tegengaan van onnodige verharding op zowel private als publieke gronden. Hoewel de Stichting zich in eerste instantie richt op gemeenten kun jij natuurlijk samen met buren het eerste initiatief nemen en verschillende acties organiseren! Of jouw gemeente al aangesloten is of niet – uiteindelijk kun je als bewoners het verschil maken.
Plan Boom heeft als doel om 10 miljoen bomen te planten door heel Nederland. Wil jij bomen planten in je wijk, straat of dorp en zoek je een locatie, plantmateriaal of wat voor ondersteuning dan ook? Dan is dit de plek om te beginnen!
Daarnaast kun je denken aan het opzetten van een zwerfafval inzamelactie of het oprichten van een gezamenlijke (eetbare)buurttuin.