Ontsteen en vergroen je buurt

Ontsteen en vergroen je buurt

Wat is het?
Door samen met je buren stenen en asfalt of beton op te ruimen creëer je meer ruimte voor groen, biodiversiteit en water. Ook zijn mensen in een groene wijk vaak gelukkiger. Toch is het vaak makkelijk of ‘normaal’ om te verharden. Bij de renovatie over verbouwing van wijken zien we daarom ook regelmatig dat er veel bestaand groen in afvalcontainers verdwijnt. Als jij daar met je buren wat aan wil doen ben je op de juiste plek.

Groen én afvalvrij

Een groene buurt of wijk is natuurlijk ook een afvalvrije wijk. Ook daar kun je met je buren praktisch mee aan de slag. Dit zorgt voor bewustwording in je wijk en niet in de laatste plaats bij de kinderen: afval bestaat en we kunnen er iets aan doen. Nog mooier is als je het ingezamelde materiaal ook een waarde kan geven door er bijvoorbeeld voorwerpen van te maken. Hiervan zijn inmiddels al mooie voorbeelden beschikbaar zoals Community Plastics. In sommige gevallen zijn er zelfs echte ondernemingen uit ontstaan. Ook op kleinere schaal geldt: hoe zuiverder de grondstof hoe beter het product.

Waarom is het circulair?
Een groene en onverharde buurt heeft veel voordelen.

  1. Water kan beter weglopen, waardoor schade en overlast bij stevige buien voorkomen wordt
  2. Op warme dagen blijven groene, natuurlijke gebieden veel koeler dan stenen en asfalt. Het voorkomt dus hittestress en helpt ook woningen koel te houden
  3. Een straat met planten in plaats van tegels helpt biodiversiteit te versterken. Ook beestjes leven liever in een groene buurt!
  4. Als je ‘nee’ zegt tegen onnodige opritten, pleintjes en parkeerplaatsen – zeg je ook nee tegen alle grondstoffen die nodig zijn om ze aan te leggen.

 

Wat kun jij doen?

Er zijn verschillende bestaande projecten en netwerken waar je bij zou kunnen aansluiten. Je kunt bijvoorbeeld samen met je buren Struikrover worden. Als struikrovers red je bestaand groen dat moet wijken voor een (nieuw)bouwproject van de verbrandingsoven en geef je het weer in een nieuwe bestemming in de buurt.

Stichting Steenbreek biedt gemeenten ondersteuning bij het vergroenen van wijken en het tegengaan van onnodige verharding op zowel private als publieke gronden. Hoewel de Stichting zich in eerste instantie richt op gemeenten kun jij natuurlijk samen met buren het eerste initiatief nemen en verschillende acties organiseren! Of jouw gemeente al aangesloten is of niet – uiteindelijk kun je als bewoners het verschil maken.

Plan Boom heeft als doel om 10 miljoen bomen te planten door heel Nederland. Wil jij bomen planten in je wijk, straat of dorp en zoek je een locatie, plantmateriaal of wat voor ondersteuning dan ook? Dan is dit de plek om te beginnen!

Daarnaast kun je denken aan het opzetten van een zwerfafval inzamelactie of het oprichten van een gezamenlijke (eetbare)buurttuin.

We snappen het als je even wil sparren over alle mogelijkheden. Of gewoon eerst in contact wil komen met de Natuur en Milieufederatie in jouw provincie. Kortom: heb je nog vragen of sta je op het punt te beginnen?