Start of help een repaircafé

Start of help een repaircafé

Wat is het?
Is er iets kapot? Je bent misschien geneigd meteen iets nieuws aan te schaffen, maar soms is dat helemaal niet nodig! Repareren is vaak een hele goede (en vooral ook goedkope!) optie. En je hoeft dat niet eens zelf te doen: overal in Nederland vind je Repair Cafés, waar vrijwilligers je gratis helpen om huishoudelijke apparaten te repareren. Gereedschap en materiaal is aanwezig om de reparaties uit te voeren. Bezoekers kunnen van thuis kapotte spullen meenemen en deze samen met anderen repareren. Kijk hier voor een Repair Café bij jou in de buurt.

Waarom is het circulair?
Praktische kennis wordt overgedragen en de levensduur van spullen wordt verlengd. Vaak worden producten al weggegooid terwijl ze nog makkelijk langer meekunnen. Zonde! Dit wordt nog dikwijls in de hand gewerkt door producenten die de reparatiekosten van een item disproportioneel duur maken ten opzichte van een nieuw product. Door niet te kopen en langer met een apparaat te doen voorkom je niet alleen het gebruik van nieuwe grondstoffen, je voegt ook waarde toe aan wat je al hebt.

Wat kun jij doen?
Er zijn honderden Repair Cafés in Nederland. Is er nog geen in jouw buurt? Misschien kan je samen met buren er zelf één starten. Misschien ben je handig en kun jij zelf vrijwilligerswerk doen. Repair Café International ondersteunt lokale groepen bij het opstarten van hun eigen Repair Café. Voor een eenmalige vrijwillige bijdrage bieden ze een digitaal startpakket aan. Onze tip: start hier!

Heb je nog vragen, of wil je weten welk reparatienetwerk al actief is in jouw provincie?