Zoeken
Start een inzamelpunt
Start een inzamelpunt
Wat is het?
In steeds meer wijken worden inzamelpunten opgestart om afvalstromen beter te organiseren en hergebruik/recycling te stimuleren. Zo sorteer je samen verschillende soorten grondstoffen, die later weer hoogwaardig kunnen worden hergebruikt. Je kan bij voorbeeld denken aan brood, luiers, plastic doppen en kleding. Maar wie weet is er in jouw buurt nog een ander mooi voorbeeld om impact mee te maken!
Waarom is het circulair?
Brood is bijvoorbeeld één van de meest weggegooide voedingsproducten. In Rotterdam en Amsterdam hebben ze een nuttige toepassing gevonden voor deze grote reststroom: droog brood fermenteren tot biogas. Door deze grondstofstroom apart in te zamelen kun je er samen met je buurt voor zorgen dat deze toch nog een hoogwaardige bestemming krijgt. Kijk hier voor meer informatie over het initiatief en de inzameling.
Ook luiers kunnen we bijvoorbeeld nog veel beter scheiden. Luierrecycling Nederland is hier al mee bezig! Zij zamelen via een netwerk van kinderdagverblijven en zorginstellingen luiers in – die daarna gerecycled kunnen worden. Dit gebeurt dan met een speciale luiercontainer. Zie hier hun verhaal en aanpak.
Plastic doppen zijn ook een praktisch voorbeeld. Dopjes zijn van een ander kunststof dan flesjes. Daardoor smelt het op een andere temperatuur, en dat is lastig bij het recyclingproces. Apart recyclen is daardoor goedkoper en efficiënter. Je kunt denken aan doppen van zuivelpakken, frisdrankflessen of pindakaasdeksels.
Wat kun jij doen?
Het is interessant om te kijken wat er in jouw buurt veel overblijft of wordt weggegooid. Op een centraal punt kan dit dan wellicht apart met de buurt worden ingezameld. Bijvoorbeeld bij een school, buurthuis, supermarkt of bijvoorbeeld een vestiging van Welzijnswerk.
Voor doppen hebben een aantal goede doelen bijvoorbeeld al afspraken gemaakt met plastic recyclers over apart inzamelen Misschien kan je ook in jouw wij, dorp of straat een actie starten om te helpen? Zo kan je ook doppen sparen voor KNGF Geleidehonden of voor Kika.