Zoeken
Werk met een bouwkringloop
Werk met een bouwkringloop
Wat is het?
Ben je werkzaam bij een bouwbedrijf en gooi je weleens goede spullen weg of heb je als doe-het-zelver materialen nodig voor een klus? Dan kun je aanhaken bij een bouwkringloopwinkel. Overblijvende bouwmaterialen krijgen op deze manier een goede bestemming. In Amersfoort is een eerste voorbeeld – Bouwkringloop ‘KLUS’ – geopend. Bij KLUS worden allerlei verschillende kleine restpartijen van bouw- en sloopmaterialen bij elkaar gebracht op één locatie. Ook verschillende bouwwinkels zijn bij dit initiatief aangesloten voor de aanvoer van professionele reststromen. Daarnaast zijn er in verschillende regio’s bijvoorbeeld sloopbedrijven die op grotere schaal werken aan ‘grondstoffenhubs’. Een mooi circulair concept, waar je ook als buurt of lokale groep een rol in kan spelen.
Waarom is het circulair?
De producten, of die nu bestaan uit restpartijen of sloopstromen, komen bij diverse lokale partijen vandaan en worden weer doorverkocht aan particulieren of projecten. Op deze manier worden gebruikte of afgedankte bouwmaterialen hoogwaardig hergebruikt en, bijvoorbeeld via INSERT, weer bij de (hopelijk straks reguliere-) bouwsector in omloop gebracht. Zo’n centrale plek kan bovendien bijdragen aan het heruitvinden van lokale bedrijvigheid rondom klassieke ambachten. Het opknappen en op maat zagen van kozijnen of deuren bijvoorbeeld. Werk dat er toe doet, door mensen uit de buurt. Ook dat is circulair!
Wat kun jij doen?
Vaak zijn dit soort initiatieven het meest effectief op een iets grotere schaal dan je eigen buurt. KLUS is bijvoorbeeld het resultaat van de samenwerking tussen Stichting Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden en De Bouwkringloop, en mede mogelijk gemaakt door het Toekomstfonds van de gemeente Amersfoort. Ook de bouwkringloop op het Hof van Cartesius in Utrecht is ook een samenwerking tussen verschillende regionale partijen.
Verschillende sloopbedrijven werken op hun beurt weer samen met INSERT om een zo groot mogelijke catalogus aan te leggen. Onze tip is daarom: ga eens kijken bij één van deze voorbeelden en neem contact op met een bestaand initiatief bij jou in de buurt. Je provinciale Natuur en Milieufederatie kan daar bijvoorbeeld bij helpen – maar ook andere circulaire versnellers weten hier de juiste ingangen om in contact komen voor meer informatie en voor het afnemen of aanbieden van een lokale grondstofstroom.