Verbouw je eigen voedsel

Verbouw je eigen voedsel

Wat is het?
Heb je er al eens over nagedacht om samen met je buren zelf voedsel te gaan verbouwen? Bijvoorbeeld in de vorm van een biologische pluk- of moestuin? Wij vinden dit één van de leukste interventies om als inwoners in actie te komen voor een groene en circulaire buurt. Waarom? Omdat deze beweging van onderop zorgt voor een alternatief voor de ‘race naar de bodem’ en ‘massa is kassa’ wereld van grote supermarktketens. Bewoners pakken zelf weer de regie en ondertussen is het voor iedereen die wil ook nog eens gezelliger.

Voorbeeld: Herenboeren Nederland

Herenboeren NL is een groeiende burgerbeweging die aantoont dat de productie van ons dagelijks voedsel anders, beter en bovenal duurzamer kan. Samen met 200 andere gezinnen ben jij zelf mede-eigenaar en Herenboer van het bedrijf. Wat er precies verbouwd wordt, bepaal je samen.

De Herenboerderij zelf wordt dagelijks gerund door een boer. De boer werkt voor de leden van de coöperatie, voor jou dus, en wordt ook door hen betaald.

Waarom is het circulair?
Die alternatieve beweging is circulair omdat jij met je dorp, wijk of straat op deze manier weer zeggenschap krijgt over je eten. Je bepaalt samen wat je gaat verbouwen en hoe je dat biologisch en vanuit de kringloopgedachte kunt doen. Daarnaast blijft je tijd, inzet en geld, dat normaal via de supermarkt naar de wereldmarkt verdwijnt, nu dichtbij.

Kortom: dergelijke initiatieven dragen bij aan de transitie naar duurzame voedselvoorziening én vormen een alternatief voor de eindeloze groei-economie (die natuurlijk totaal niet circulair is).

Wat kun jij doen?
Er zijn een paar simpele tips en voorbeelden om inspiratie uit te halen. Eén ervan is het Herenboeren netwerk dat we hierboven al even hebben uitgelicht. Tegelijkertijd is dat ook best ‘groot’ en misschien niet iets waar iedereen direct in wil stappen. Je kan daarom ook denken aan kleinere eerste stapjes zoals:

  1. Een pluk- of moestuin
  2. Perken vullen met eetbare soorten
  3. Het aanleggen van een (klein) voedselbos

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden en wil je graag een keer vrijblijvend sparren over de gratis ondersteuning die wij kunnen bieden?