Zet een deel- of ruilsysteem op

Zet een deel- of ruilsysteem op

Wat is het?
Bij een circulair deel- of ruilinitiatief trek je samen met buren uit je wijk, straat of dorp op om minder spullen te gebruiken. Je richt bijvoorbeeld een centrale plek in waar iedereen terecht kan om gereedschap of speelgoed te halen. Zo hoeft niemand deze producten meer voor zichzelf aan te schaffen. Soms kan het ook interessant zijn om online spullen te delen, of bijvoorbeeld via de bibliotheek, sportclub of school.

Menukaart deelinitiatieven

Delen en ruilen kent vele vormen. Da’s mooi, want zo zit er bijna altijd wel iets bij waar bij jou in de buurt enthousiasme voor is. Zomaar een paar ideeën:

  1. Auto’s, fietsen of een liftnetwerk
  2. Gereedschap
  3. Witgoed en vergelijkbare apparaten
  4. Boeken, kranten en tijdschriften
  5. Speelgoed en bordspellen
  6. Kleding
  7. Vakantiespullen

Samen met het Netwerk Duurzame Dorpen hebben we een menukaart gemaakt. Inspiratietip: https://actionguide.localfutures.org/

Waarom is het circulair?
Met delen, doorgeven, repareren, hergebruiken, niet-verspillen en minder kopen valt veel grondstof- en milieuwinst te behalen. ‘Spullen’ staan namelijk op de eerste plaats als het gaat om de milieubelasting van ons dagelijks leven. Samen delen heeft effect! Van auto’s weten we bijvoorbeeld dat 1 deelauto op een strategische plek 8(!) andere auto’s van de weg kan halen. Je kan wel nagaan hoeveel impact het zou hebben als we zo’n model op nog veel meer plekken in onze samenleving zouden toepassen. Bijkomend voordeel: samen delen draagt ook bij aan de leefbaarheid, bereikbaarheid en inclusiviteit van onze dorpen en wijken.

Het is nog steeds heel ‘normaal’ om voor de meeste spullen in je eigen behoefte te voorzien. Voor een boormachine ga je zelf even naar de bouwmarkt en veel gezinnen hebben tegenwoordig een tweede (of zelfs derde) auto. Zonde, want bijvoorbeeld boormachines draaien in hun hele ‘leven’ maar een paar minuten – en auto’s staan 95% van de tijd stil. Eigenlijk is dat gewoon verspilling en een beetje pijnlijk, gezien de milieu-impact van alle verwerkte grondstoffen. En dan hebben we nog maar twee kleine voorbeelden genoemd!

Wat kun jij doen?
Onze tip: begin met een kleine groep enthousiastelingen en maak samen werk van een eerste idee. Vanuit daar kun je steeds meer mensen kennis laten maken met het idee van deeleconomie en alle kansen die het biedt.

Ieder idee is net een beetje anders, maar een aantal praktische stappen zijn eigenlijk altijd zinvol. Bijvoorbeeld:

  • Een onderzoekje naar wie er mee wil doen en welke partners mee willen denken. Vergeet bijvoorbeeld het buurthuis, de bewonersvereniging of je sportclub niet mee te nemen in het idee!
  • Een veldbezoek aan een initiatief dat al een stapje verder is
  • Een actieplan waarin onder andere vastligt wat jullie als koplopers willen gaan delen, hoe veel en hoe vaak, waar en wie er bereid is om een paar uur per maand vrijwilligerswerk te doen

Vaak is zo’n proces best overweldigend naast je werk of alle andere klussen. Daarom ondersteunen we je graag vanuit Servicepunt Circulair. Wij hebben vaak al contact met je gemeente en andere lokale duurzaamheidsinitiatieven. Scheelt weer tijd en energie!

Onze lokale ontwikkelaars helpen je graag verder bij het opzetten van een deelinitiatief. Heb jij een eerste idee en ben je op zoek naar ondersteuning bij een eerste verkenning, actieplan of realisatie?