Bouw circulair

Gebruik circulaire bouwmaterialen

Bij de bouw van je eigen huis of een serieuze verbouwing heb je heel veel bouwmateriaal nodig. Een bezoek aan de bouwmarkt is dan de gebruikelijke route. Wist je dat heel veel circulaire alternatieven bestaan voor heel veel bouwmaterialen? Circulaire bouwmaterialen heb je in drie soorten:

  • Gebruikte materialen: sloophout, tweedehands deuren, bakstenen, stoeptegels, etc.

In bijna elke gemeente heb je wel één of meerdere bedrijven die dit soort materialen verkopen. Voor de Utrechtse regio is dat bijvoorbeeld oudebouwmaterialen.nl. Ook in Drenthe komt er beweging vanuit verschillende partijen – kijk maar eens naar het filmpje!

  • Restpartijen van particulieren en bouwbedrijven (nieuw bouwmateriaal dus). Hiervoor is in de regio Amersfoort een initiatief gestart: Klus de Bouwkringloop
  • Biobased of makkelijk recyclebare of volledig afbreekbare bouwmaterialen. Denk hierbij aan stro, hennep, hout, vlas, leemstenen. Kijk eens op eco-bouwmaterialen.nl.

Een mooi voorbeeld van ecologisch bouwen is te vinden in Overijssel. EcoBouwSalland gebruikt gerecycled en nieuw hout, stro, hennep, vlas en bamboe. Daarnaast bouwen ze dampopen en winddicht, dus de huizen zijn warm in de winter en  koel in de zomer. EcoBouwSalland wil bio-ecologisch bouwen betaalbaar maken voor een grotere groep mensen en deze bouwwijze verder professionaliseren. Daarom organiseren ze workshops voor leken en belangstellenden om hun kennis en vaardigheden te delen. Neem eens een kijkje op de website.

Bij het gebruik van alle bouwmaterialen (ook reguliere) geldt: blijf zelf kritisch op wat je koopt en laat je door meerdere partijen adviseren als je zelf niet de kennis hebt.

Meer weten? Lees hier onze flyer over circulair aanbouwen!

 

Benieuw naar alle circulaire en biobased bouwmaterialen die je nu al kunt kopen?