Circuleer je spullen

Circuleer je spullen

Spullen (ver)kopen? Zoek een circulair alternatief!

Ben je zelf op zoek naar een nieuw koptelefoon, fiets of tapijt? Goeie kans dat er tof circulair aanbod bestaat dat aan jouw wensen voldoet. Check bijvoorbeeld onze eigen etalage voor circulaire spullen en diensten die je nu direct kunt kopen, leasen of gebruiken. Zo heb jij ineens een uniek horloge waarmee je ook nog eens de circulaire economie een stapje verder helpt.

Maar natuurlijk hoeft het heus niet altijd gloednieuw te zijn. Er zijn legio ‘oude’ circulaire marktplaatsen waar je voor een prikkie spullen kunt kopen die een tweede of derde leven verdienen, nog zonder dat daar een producent tussen hoeft te zitten. Wat dacht je van de kringloopwinkel, Marktplaats en eBay? Andersom werkt het ook: spullen waar jij op uitgekeken bent, vinden via deze wegen weer een dankbare nieuwe eigenaar.

Delen is het nieuwe hebben

Ook zijn er deelplatforms waar je tijdelijk spullen kunt (uit)lenen voor een zacht prijsje. Zoals deelplatform Peerby het aangeeft: 80% van onze spullen gebruiken we niet vaker dan eens per maand. Waarom zou je al die spullen willen bezitten als je ze ook kunt lenen, met je straat, vriendengroep of familie? En wat dacht van de bibliotheek? Je kunt er tegenwoordig niet alleen boeken, maar vaak ook e-books en ander materiaal lenen. Sommige bibliotheken lenen zelfs spullen uit, zoals de Utrechtse Bespaarbibliotheek.  Op Camptoo.nl kun je bijvoorbeeld een camper of caravan lenen: handig voor een weekendje weg. De website deeleconomieinnederland.nl heeft een overzicht gemaakt van Nederlandse initiatieven.

Benieuwd voor welke circulaire producten er zijn?