Delen in plaats van kopen

Delen in plaats van kopen

Wat is het?
In een groene circulaire economie gebruiken we als samenleving minder producten. Een belangrijke manier om daar werk van te maken is door meer spullen samen te gebruiken. De gedachte daarachter is simpel. Door auto’s, fietsen, spellen of gereedschap (de mogelijkheden zijn eindeloos) niet meer individueel aan te schaffen maar via een centrale plek of digitaal platform te delen – kun je op een leuke manier ‘circulair’ bij jou thuis in de praktijk brengen en je ecologische voetafdruk verkleinen.

Waarom is het circulair?
We weten namelijk dat veel spullen, bijvoorbeeld auto’s en boormachines, meer dan 95% van de tijd stil staan. Dat kost onnodig geld, ruimte in en om het huis en grondstoffen. Door te delen worden producten veel intensiever gebruikt en zijn er dus veel minder van nodig om iedereen blij te maken. ‘Minder’ is in dit geval goed, want de milieu-impact van productie neemt hiermee af. Bijvoorbeeld door minder CO2-uitstoot, minder land- en watergebruik of minder grondstoffen (zoals metaal, rubber en hout).

Wat kun jij doen?
Wanneer je iets nodig hebt, kijk dan eens of er in de buurt deelinitiatieven of -aanbieders actief zijn. Een paar tips:

  1. Onderzoek of er een initiatief rond deelmobiliteit bij jou in de buurt is. Bijvoorbeeld via een lokale energiecoöperatie of bewonersgroep (zoals Buurauto, of  Samen Slim Rijden Zeist). Leen de auto van een buur via SnappCar of pak een gedeelde auto van GreenWheels, Car2Go (in Amsterdam of andere Europese steden) of één van de andere aanbieders. Ook elektrische fietsen kun je op steeds meer plekken huren.
  2. Verken of er in jouw buurt andere spullen worden gedeeld zoals speelgoed, bordspellen, machines, gereedschap, planten en zaden, aanhangers of caravans. Als er geen lokaal initiatief bestaat, bijvoorbeeld via lokale groepen of buurtverenigingen, kijk dan eens op het online deelplatforms Peerby of Togethy. MilieuCentraal heeft een compleet overzicht van deelplatforms voor uiteenlopende spullen. 
  3. Maar liefst 10% van de wereldwijde CO-uitstoot wordt veroorzaakt door de productie van kleding en schoenen. Daarnaast is het watergebruik gigantisch: voor één katoenen T-shirt is ongeveer 2700 liter water nodig! Check in onze nieuwe brochure hoe je met circulaire mode aan de slag kunt…
  4. Sommige bibliotheken lenen zelfs spullen uit, zoals de Utrechtse Bespaarbibliotheek. Op Camptoo.nl kun je bijvoorbeeld een camper of caravan lenen: handig voor een weekendje weg. De website deeleconomieinnederland.nl heeft een overzicht gemaakt van landelijke initiatieven.
  5. Haal je boodschappen voor een deel bij een biologische moestuin van buurtbewoners of sluit je aan bij een Herenboeren initiatief. Vaak kan je aan zo’n groepsinitiatief meedoen zonder direct ook actieve vrijwilliger te worden.
  6. Check het productoverzicht op onze website en zoek naar aanbieders die ‘delen’ als businessmodel hebben. Denk bijvoorbeeld aan de inmiddels beroemde Swapfiets!

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden bij jou in de buurt? Of heb je een andere vraag? Stel hem aan onze collega in jouw provincie.