Zoeken
Ga voor groen in plaats van grijs
Ga voor groen in plaats van grijs
Wat is het?
Of je nou op een flatje woont of op een boerderij, je hebt bijna altijd wel ergens ruimte om je omgeving een stukje groener te maken. Dat is is niet alleen gezonder, maar ook beter voor alle natuurlijke systemen om je heen. Denk bijvoorbeeld aan plantenbakken aan of op je balkon, een kleiner terras of oprit (minder stenen) of het planten van soorten die goed zijn voor allerlei beestjes. Wist je dat je in een natuurlijke en diverse tuin ook minder last hebt van onkruid en ziektes?
Waarom is het circulair?
Tegels houden water tegen, hebben een negatieve CO2-footprint en bieden – behalve het mos dat je er af en toe met een mesje of hogedrukspuit tussenuit haalt – geen ruimte voor biodiversiteit. We weten inmiddels ook dat wijken en bedrijventerreinen met veel steen in een hete zomer véél heter worden dan plekken met meer groen. Een groene buurt zorgt er dus niet alleen voor dat je minder overlast hebt bij zware regenval, het voorkomt ook verdroging en biedt een fijner leefklimaat. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor insecten, amfibieën, vogels en kleine dieren. Soms is circulariteit niet zo tastbaar, maar hier kun op een leuke en makkelijke manier zelf mee aan de gang.
Voor de fans: door eetbare of nuttige soorten te planten waar jij, of vogels en insecten, van kunnen eten draag je ook nog eens positief bij aan de voedselkringloop én bespaar je geld bij de supermarkt.
Hoe werkt het?
Circulair leven is gelukkig niet altijd ingewikkeld. Minder stenen, meer groen. Simpel! Plan eens een weekendje in om samen tegels te wippen en langs een biologische tuinwinkel in de buurt. Het kan ook zijn dat er bij jou in de buurt een zadenbank of -bibliotheek is. Als je het leuk vindt is dat natuurlijk helemaal circulaire topsport. Je kan de verwijderde tegels natuurlijk weer hergebruiken door er nieuwe plantenbakken of paden van te maken. Heb je er geen bestemming voor? Breng ze dan naar de milieu straat!
Ken je het project Operatie Steenbreek al? Het kan zijn dat er in jouw gemeente al een kennisnetwerk actief is. Zij kunnen je helpen met ervaringen en leuke tips voor jouw lokale omgeving. Bekijk hier de initiatievenkaart…
Je kan op hun website ook als tuinbezitter informatie opdoen over een gezonde (nieuwe) bodem.
Tip: hulp nodig bij het circulair ontwerpen of vormgeven van je nieuwe tuin of ‘groen’? In onze etalage kun je al een paar aanbieders vinden die hierbij kunnen ondersteunen. Je kunt dan het beste filteren op ‘beplanting’.