Koop zoveel mogelijk lokaal en tweedekans

Koop zoveel mogelijk lokaal en tweedekans

Wat is het?
Door je etenswaren of spullen zoveel mogelijk in je directe omgeving en ’tweedekans’ te kopen help je de beweging naar een alternatieve economie, waarin we minder grondstoffen nodig hebben en minder afhankelijk zijn van grote ketens, supermarkten of webwinkels. 

Waarom is het circulair?
Door in de buurt of ’tweedekans’ te kopen wordt de keten met bedrijven die ‘iets moeten verdienen’ korter en zijn er minder vervoersbewegingen en materialen nodig. Dat betekent dat er minder winst gemaakt moet worden en dat er minder verkocht hoeft te worden. Minder impact dus. Bovendien gaat jouw geld (of tijd) één op één naar (iemand uit) de community die daar voor heeft gewerkt. Niet naar een aandeelhouder in China. Wel zo eerlijk. Ook dat zorgt er weer voor dat onze economie stukje bij beetje kan loskomen van haar ‘groeiverslaving’. En dat is nodig, als we écht 100% circulair willen worden.

Ander bijkomend voordeel: lokale groepen en bedrijven blijken veel actiever bezig te zijn met groen en circulair ondernemen. Ze kennen hun omgeving, weten beter wat er speelt en leeft. Ze wonen er immers vaak zelf. Zo kunnen zij beter inschatten waar grenzen liggen en wat er mogelijk is om ook iets terug te geven aan de natuurlijke kringlopen.

Hoe werkt het?
Je kan er bijvoorbeeld een sport van maken om:

  1. Zoveel mogelijk in te kopen bij boerderijwinkels (kijk hier voor een handig overzicht in jouw provincie)
  2. Aan te sluiten bij een Herenboeren initiatief
  3. Bij een kleine winkel in je dorp of plaats te kopen (in plaats van online)
  4. De kringloopwinkel en week- of ruilmarkt eens af te struinen

En… er zijn natuurlijk legio ‘oude’ circulaire marktplaatsen waar je voor een prikkie spullen kunt kopen die een tweede of derde leven verdienen, nog zonder dat daar een producent tussen hoeft te zitten. Een winkel met opgeknapte elektronica zoals Refurbed bijvoorbeeld. Wat dacht je van de kringloopwinkel, Marktplaats en eBay? Of één van de vele mogelijkheden om kleding een tweede leven te geven?

Voor een aantal producten hebben we een flyer ontwikkeld met circulaire tips voor jouw huishouden:

  1. Cosmetica
  2. Interieur
  3. Kleding