Koop zoveel mogelijk lokaal

Koop zoveel mogelijk lokaal

Wat is het?
Door je etenswaren of spullen zoveel mogelijk in je directe omgeving te verzamelen help je de beweging naar een alternatieve economie, waarin we minder afhankelijk zijn van grote ketens, supermarkten of webwinkels. 

Waarom is het circulair?
Door in de buurt te kopen (of te ruilen, delen of zelf te maken) wordt de keten van organisaties kleiner. Dat betekent dat er minder winst gemaakt moet worden en dat er minder verkocht hoeft te worden. Dat betekent ook minder grondstoffen en minder impact. Bovendien gaat jouw geld (of tijd) één op één naar (iemand uit) de community die daar voor heeft gewerkt. Niet naar een aandeelhouder in China. Ook dat zorgt er weer voor dat onze economie stukje bij beetje kan loskomen van haar ‘groeiverslaving’. En dat is nodig, als we écht 100% circulair willen worden.

Ander bijkomend voordeel: lokale groepen en bedrijven blijken veel actiever bezig te zijn met groen en circulair ondernemen. Ze kennen hun omgeving, weten beter wat er speelt en leeft. Ze wonen er immers vaak zelf. Zo kunnen zij beter inschatten waar grenzen liggen en wat er mogelijk is om ook iets terug te geven aan de natuurlijke kringlopen.

Last but not least: je voorkomt natuurlijk een heleboel transportbewegingen en daarmee uitstoot!

Hoe werkt het?
Je kan er bijvoorbeeld een sport van maken om:

  1. Zoveel mogelijk in te kopen bij boerderijwinkels (kijk hier voor een handig overzicht in jouw provincie)
  2. Aan te sluiten bij een Herenboeren initiatief
  3. Bij een kleine winkel in je dorp of plaats te kopen (in plaats van online)
  4. In onze productcatalogus te zoeken naar een circulaire ondernemer in jouw provincie
  5. De kringloopwinkel en week- of ruilmarkt eens af te struinen