Repareer wat kapot is

Repareer wat kapot is

Wat is het?
Vaak zijn defecten simpel te verhelpen. Je hoeft dus niet meteen naar de winkel voor een nieuw product! Als je dat niet zelf kunt, zijn er steeds vaker helpende handen beschikbaar. Zo zijn er door heel Nederland verschillende Repair Cafés waar vrijwilligers je gratis helpen om huishoudelijke apparaten te repareren. Hier zie je waar je allemaal terecht kunt!

Waarom is het circulair?
Als je er voor kiest om je spullen te repareren dan ben je hartstikke circulair bezig. Je zorgt er namelijk voor dat een product een langer leven krijgt. Daardoor zijn zijn er minder grondstoffen nodig. Daarnaast heb je door je product niet weg te gooien de afvalberg een stukje kleiner gehouden.

Hoe werkt het?
Milieu Centraal heeft een handig stappenplan wat je kunt doen als iets kapot is. Dat begint bij goed onderhoud: door een product netjes te houden krijgt het een langer leven. Als er dan toch iets stuk is, check dan of je reparatie of vervanging slimmer is: sommige apparaten kun je beter vervangen, bijvoorbeeld omdat er al veel energiezuiniger varianten zijn. Als je vervolgens wilt gaan repareren, kijk dan eerst of je nog garantie hebt: een monteur kan de reparatie uiteindelijk vaak beter verzorgen dan je zelf kunt. Als de garantie verlopen is, en je bent zelf niet zo handig, dan schakel dan hulp in: een Repair Café is daar een uitstekende plek voor. Als dat uiteindelijk allemaal niets oplevert, laat dan je product goed recyclen. Veel onderdelen kunnen vaak nog hergebruikt worden.

Denk bij repareren ook aan je kleding! De milieu-impact van mode is gigantisch, maar vaak kun jij bij een lokale kledingmaker die kapotte rits of knoop nog makkelijk en goedkoop laten vervangen. Je kan dat misschien ook zelf of samen met iemand bij je thuis. Je leest meer over circulaire mode in onze brochure…