Stem circulair

Laat je stem horen

Wat is het?
Uit ons eigen onderzoek naar de coalitieakkoorden en uitvoeringsprogramma’s van gemeenten blijkt dat vrijwel alle gemeenten inmiddels ambities hebben uitgesproken om (op termijn) volledig circulair of afvalvrij te worden. Super natuurlijk, en heel belangrijk!

Er zijn dus heel wat gemeenten die actief zijn om de circulaire economie op gang te brengen. De gemeente Rotterdam werkt er bijvoorbeeld hard aan om in 2030 volledig circulair te zijn. En dat betekent niet alleen dat ze plannen maken, maar ook dat er nú al genoeg gebeurt. Ook de gemeente Apeldoorn maakt stappen door bijvoorbeeld bij de sloop van de Americahal meer dan 98 procent van de materialen te hergebruiken. En Tilburg heeft de website Tilburg Circulair waar je álle circulaire én duurzame producten, diensten, bedrijven en evenementen in en rondom Tilburg kunt vinden.

Mooie initiatieven natuurlijk, maar veel gemeenten hebben helaas nog geen harde afspraken gemaakt over meetbare tussendoelen. En de concrete uitwerking, in maatregelen en inspanningen, blijft ook vaak nog achter. Grote kans dus dat uw gemeente ook even een beetje aansporing nodig heeft.

Wat kun jij doen?
Er valt dus zeker nog winst te halen door op politieke partijen te stemmen die duidelijke ambities hebben voor een groene, circulaire economie. Als dat niet helemaal duidelijk is kun je bijvoorbeeld contact zoeken met iemand op de kieslijst. Vind je dat jouw gemeenteraad niet genoeg doet? Schrijf een brief of organiseer een actie! Hulp nodig? Neem gerust eens contact op met onze medewerker in jouw provincie.

Misschien heb je uiteindelijk zelf ambities om de (lokale) politiek in te gaan!

En hoe zit dat in jouw gemeente? Als er nog niet veel gebeurt op het gebied van de circulaire economie, help dan mee om jouw gemeente wakker te schudden en in de actiemodus te krijgen. Start bijvoorbeeld met je wijk-, dorp- of stadsgenoten een petitie, en spoor je gemeente aan om de transitie naar die circulaire samenleving concreet te maken! Dat kan heel gemakkelijk via petitie-websites als Avaaz of Petitie24.