Sleen heeft een elektrische deelauto

11 januari 2021

Sleen heeft een elektrische deelauto

Sleen heeft een elektrische deelauto! Sinds zaterdag 9 januari is de deelauto te vinden bij de openbare laadpaal in het centrum van het dorp. Vanaf maart verhuist de auto naar Bannerschultestraat 10, de parkeerplaats achter de drogisterij in het dorp. De deelauto krijgt op die centrale locatie een vaste plek en een eigen laadpaal.

Wat is een deelauto?
Een deelauto is een auto die door meerdere mensen gebruikt wordt. De deelauto staat in de buurt, het is makkelijk om ernaartoe te gaan. De auto is 24 uur per dag 7 dagen per week te gebruiken door mensen die zich aangemeld hebben. Zij betalen 5 euro per maand en kunnen reserveren via een app. Die app is ook te gebruiken om de auto te openen en sluiten. De deelauto is te huur per uur, per dag of enkele dagen. Voor Sleen is gekozen voor een elektrische auto met een bereik van 200-250 kilometer. Een rit heen en weer naar Groningen of Zwolle kan zonder bijladen.

Over de elektrische deelauto
De elektrische deelauto is een experiment voor het dorp. Dorpsbelangen Sleen-Diphoorn heeft vanuit het stimuleringsfonds van de gemeente Coevorden een bijdrage ontvangen. De werkgroep Duurzaam Sleen begeleidt de proef die een looptijd heeft van twee jaar. Na deze periode blijft de auto in het dorp, als er genoeg belangstelling is.

Mobiliteit
De auto is van Servicepunt Circulair aanbieder Easy Driving uit Midwolde. Dit bedrijf heeft meerdere deelauto’s in het noorden van het land staan, zowel in stad als dorp als bij bedrijven. Harm Nienhuis van Easy Driving: “Deze coronatijd is heel zwaar voor ons bedrijf. Veel van onze auto’s staan stil omdat de mobiliteit stagneert. We hopen dat dit snel weer aantrekt en blijven geloven in het idee van de elektrische deelauto: een duurzame manier van vervoer. Dit initiatief in een dorp als Sleen sluit helemaal aan bij de uitgangspunten van ons bedrijf. Een deelauto past zowel in de stad als in een dorp”.

Geen officieel startmoment
De eerste dag van de elektrische deelauto zou een dag moeten worden met proefritjes en een officiële start door de Coevorder wethouder. Dit is afgelast vanwege de coronamaatregelen. Wethouder Jeroen Huizing: “De deelauto in Sleen is een heel goed en vooral ook duurzaam initiatief. Niet iedereen wil of kan een auto kopen en het openbaar vervoer is niet altijd een mogelijkheid. Als je af en toe een auto nodig hebt, is het nu niet meer nodig er zelf één aan te schaffen”.

Meer informatie is te vinden op www.sleen.nu/das.