Van waardeloos naar waardevol gebruik van petflesjes

28 juli 2021

Van waardeloos naar waardevol gebruik van petflesjes

Op 18 september 2021, niet toevallig ook World Cleanup Day, komt boven in de Tilburgse bibliotheek “de LocHal” een enorme kroonluchter te hangen, met 13 x 13 lampen die volledig gemaakt van gerecyclede petflesjes. Met de KroonluchterØ13 hoopt initiatiefnemer Rolph Adriaansen mensen te inspireren om (zwerf)afval te zien als waardevolle grondstof.

In december 2020 berichtten we hier op het Servicepunt al over dit mooie circulaire initiatief. Nu is er dus definitief een datum waarop de kroonluchter daadwerkelijk geplaatst zal worden. Dit is onlangs aangekondigd door wethouder Rik Grashoff van gemeente Tilburg en bibliotheekbestuurder Peter Kok (zie foto) tijdens een persconferentie in de Lochal.

Inspiratie en verwondering

Rolph Adriaansen hoopt dat mensen meer bewust worden van het gebruik van plastic en verpakkingsmaterialen. Het doel van het project is om bezoekers van de bibliotheek bewust te maken van het begrip ‘afval’. “Ik wil laten zien dat je van afval ook iets moois kunt maken, als je er anders naar kijkt en ermee aan de slag gaat. Plastic afval heeft veel meer waarde dan je denkt”, aldus Adriaansen. Hij hoopt dat het project bijdraagt aan verwondering en inspiratie. “Elke seconde verwondering is winst”.

Kroonluchter met een verhaal

Bezoekers kunnen niet alleen genieten van de circulaire kroonluchter, ze krijgen ook het bijbehorende verhaal. Zo zijn er 169 lampenkappen zijn gemaakt van zwerfafval petflesjes en deze zijn versnipperd met de ‘recycle’ – een speciaal ontworpen fiets om petflesjes te vermalen. Verder komt de kroonluchter te hangen op 18 meter hoogte en heeft een oppervlakte van 30m2.

Crowdfunding

Om het ophangen in september mogelijk te maken en de kroonluchter aan de wereld te kunnen tonen, is nog wel aanvullende financiering nodig. Adriaansen is een crowdfundingactie gestart. “Iedereen die dit een tof project vindt, kan bijdragen op zijn eigen manier: van donatie van 1 euro, tot het adopteren van een eigen lamp of het beschikbaar stellen van materialen.” Meer informatie hierover is te vinden op www.kroonluchter013.nl