Om de grenzen van de aarde te respecteren zullen we toe moeten werken naar een circulaire samenleving. Een samenleving waarin we samen minder spullen en grondstoffen gebruiken. Waarin we een product en de grondstoffen die erin zitten na gebruik niet afdanken. Waarin we op zoek gaan naar manieren om kringlopen te sluiten en ketens korter te maken. Kortom; een samenleving waarin we minder nodig hebben en producten langer kunnen gebruiken, hergebruiken en repareren...
- Hoe ziet dat er uit?
Een circulaire wereld ziet er anders uit dan we gewend zijn, want in die wereld produceren en gebruiken we niet meer dan de natuur aankan. Daarvoor moeten we ons gebruik verminderen en beter zorgen voor de spullen die we hebben. We delen, we repareren en hebben de meeste spullen voor een zo lang mogelijke levensduur. Daarnaast zijn producten volgens het zogenaamde LEGO principe ontworpen: iedereen weet precies wat er in een product zit en kan zo van iets dat niet meer nodig is weer nieuwe dingen maken.
De dingen die je nog wel nodig hebt zijn niet meer noodzakelijk ‘van jou’, maar vrij om te gebruiken en daarna weer door of terug te geven. Leveranciers blijven verantwoordelijk voor hun producten. We geven de natuur de ruimte die ze nodig heeft om te herstellen en floreren.
Wij vinden dat ‘circulair’ verder moet gaan dan alleen producenten die materialen hergebruiken en overheden die circulair inkopen. Als jij er ook zo over denkt, helpen we je graag verder op een manier die bij jou past.